ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ζημιές 27 δισ. δολαρίων από δάνεια στην ενέργεια

13:18 - 10 Φεβ 2016 | Επιχειρήσεις
Τράπεζες: Ζημιές 27 δισ. δολαρίων από δάνεια στην ενέργεια
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως έρθουν αντιμέτωπες με απώλειες ύψους 27 δισ. δολαρίων από δάνεια σε εταιρίες ενέργειας, ενώ το πιθανό ποσό ισούται περίπου με το 6% των κερδών προ φόρων τριών ετών, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

«Πιστεύουμε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στο δανεισμό στην ενέργεια και τα εμπορεύματα, θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο από τους επενδυτές γι' αυτές τις τοποθετήσεις», ανέφεραν οι Alastair Ryan και Michael Helsby σε υπόμνημά τους προς τους πελάτες. «Αν και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το πετρέλαιο και τα μέταλλα είναι πολύ πάνω από τα τωρινά επίπεδα, αναμένουμε πως η αγορά μετοχών θα συνεχίσει να πιέζει την έκθεση στις τρέχουσες τιμές και να αφαιρεί από τα κέρδη των τραπεζών», πρόσθεσαν.

Πάντως, οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι η εκτίμηση για 27 δισ. δολάρια είναι «πιθανώς μικρότερος αριθμός απ' ότι υπονοείται από τις τιμές των μετοχών κάποιων τραπεζών» και οι πιθανές ζημιές των τραπεζών δεν απειλούν την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ή την ικανότητά τους να προσφέρουν πίστωση στην οικονομία.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλήττονται από την πτώση της παγκόσμιας αγοράς και τη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, ενώ αγωνίζονται να τονώσουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια εν μέσω επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Ο Stoxx Europe 600 Banks Index έχει χάσει περίπου 27% φέτος, ξεπερνώντας την πτώση 15% στον ευρύτερο Stoxx 600.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.