ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νορβηγία: Οι τράπεζές μας αντέχουν τα μηδενικά επιτόκια

14:10 - 04 Μαρ 2016 | Επιχειρήσεις
Νορβηγία: Οι τράπεζές μας αντέχουν τα μηδενικά επιτόκια
Με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από τα νορβηγικά επιτόκια που πλησιάζουν στο μηδέν, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι βέβαιος πως οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιπρόσθετη πίεση στους ισολογισμούς τους.

«Το νορβηγικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ εύρωστο και έχει μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα στις νέες απαιτήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg o Siv Jensen σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως τα ιδρύματα είναι αρκετά εύρωστα ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές μεταβολές.

 

Οι αλλαγές μπορούν να σημαίνουν και αρνητικά επιτόκια, τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο και πιέζουν τα τραπεζικά κέρδη. Για τις τράπεζες του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να προσθέσει στις δυσκολίες από τη χειρότερη βουτιά στο αργό εδώ και μια γενιά.

 

Οι νορβηγικές τράπεζες ήδη προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε πιο σκληρές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Στο μεταξύ το κύριο επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι στο χαμηλό ρεκόρ του 0,75% έπειτα από τρεις μειώσεις από το 2014 και μετά. Οι φορείς χάραξης πολιτικής υπαινίχθηκαν το Δεκέμβριο μέχρι και δύο παραπάνω μειώσεις φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.