ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Η πιο σημαντική τράπεζα της Ρωσίας χρειάζεται διάσωση

11:13 - 11 Απρ 2016 | Επιχειρήσεις
WSJ: Η πιο σημαντική τράπεζα της Ρωσίας χρειάζεται διάσωση
Όταν η ρωσική κυβέρνηση χρειάστηκε να κατασκευάσει υποδομές στην πόλη Σότσι ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, στράφηκε στην πιο σημαντική τράπεζα της Ρωσίας: την Vnesheconombank, την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε δηλώσει οτι ιδιώτες επενδυτές θα αναλάμβαναν τις περισσότερες από τις ολυμπιακές δαπάνες, οι οποίες διογκώθηκαν στα 50 δισ. δολάρια κατ' εκτίμηση. Αλλά τελικά η VEB κατέληξε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, καταλήγοντας τελικά με τουλάχιστον 2,9 δισ. δολάρια σε ληξιπρόθεσμα δάνεια, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Η VEB για χρόνια είχε ισοσκελισμένους ισολογισμούς, δανειζόμενη εκτεταμένα από ξένους δανειστές. Αλλά μετά το πλήγμα των κυρώσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η τράπεζα αντιμετωπίζει την υποχρέωση να αποπληρώσει περίπου 20 δισ. δολάρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα, εκ των οποίων περίπου 3 δισ. δολ. λήγουν φέτος, έχοντας πλέον πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

«Από την πλευρά του ενεργητικού, το βασικό πρόβλημα είναι τα κακά δάνεια», αναφέρει ο Yegor Fyodorov, ανώτατος αναλυτής πιστώσεων στην ING Bank στη Μόσχα. «Από την πλευρά του παθητικού, το πρόβλημα είναι ότι η VEB είχε μεγάλη έκθεση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Και όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις η VEB αποκόπηκε από αυτό το κανάλι».

Όπως αναφέρει η WSJ η VEB δεν αποκρίθηκε στα αιτήματα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

Τα προβλήματα στη VEB - που ισοδυναμούν με 56,9 δισ. δολάρια σε ενοποιημένα στοιχεία ενεργητικού και αντιστοιχούν περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ της Ρωσίας - αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για το ρωσικό κράτος, τονίζει το δημοσίευμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.