ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γκρίζα λύση» για τις ιταλικές τράπεζες;

11:31 - 13 Ιουλ 2016 | Επιχειρήσεις
«Γκρίζα λύση» για τις ιταλικές τράπεζες;
Η πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων με την υποστήριξη από τοσύστημα κρατικών εγγυήσεων είναι έτοιμη στην Ιταλία και θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, τόνισε ένας από τους συμβούλους στη διαδικασία της πώλησης σύμφωνα με το Reuters.

Η μικρή μη εισηγμένη τράπεζα Banca Popolare di Bari πρόκειται να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβουλοι στη διαδικασία είναι ο όμιλος ακινήτων Prelios, η συμβουλευτική εταιρία PriceWaterhouseCoopers και η JPMorgan. Η πώληση θα υποστηριχθεί από το ιταλικό δημόσιο που θα καλύψει το κενό στις τιμές.

 

Ειδικότερα η ιταλική τράπεζα θα περιλάβει τα κόκκινα δάνειά της σε ένα ειδικό όχημα που θα τα μετατρέψει σε τιτλοποιημένα ομόλογα και θα τοποθετήσει μια κρατική εγγύηση στα λιγότερο επικίνδυνα, προκειμένου να τα καταστήσει πιο ελκυστικά για τους επενδυτές.

 

«Η κρατική εγγύηση διευρύνει την ομάδα των πιθανών αγοραστών και μειώνει την απόδοση που επιθυμούν οι επενδυτές», τόνισε ο Riccardo Serrini της Prelios. Όπως πρόσθεσε, θεσμικοί επενδυτές όπως τράπεζες, ασφαλιστικοί όμιλοι και συνταξιοδοτικά ταμεία είναι μεταξύ των πιθανών αγοραστών.

Το deal θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο και άλλων πωλήσεων δανείων, σε μια «γκρίζα λύση» που ενδέχεται να αποτελέσει μέρος της ευρύτερης συμφωνίας με την ΕΕ για τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών που ξεπερνούν πλέον τα 360 δισ. ευρώ. 

 

Εχθές,το ΔΝΤ ζήτησε δράσεις από την Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με το πιθανό bail-in των μικροεπενδυτών στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι «πολύ υψηλά» ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων και αργές νομικές διαδικασίες πιέζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. 

O Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι είναι «απόλυτα εφικτή» μια συμφωνία με την Ευρώπη για τις τράπεζες, «πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες κανόνες».

 

Την ίδια στιγμή, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψαν  το ενδεχόμενο ιταλικής τραπεζικής κρίσης, με τον Σόιμπλε να επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα των stress test, στα τέλη του μήνα.  

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.