ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Οι τράπεζες ετοιμάζονται για ...«πυρηνικό» χειμώνα

11:08 - 29 Αυγ 2016 | Επιχειρήσεις
CNBC: Οι τράπεζες ετοιμάζονται για ...«πυρηνικό» χειμώνα
Οι πρώτοι έξι μήνες του 2016 έμοιαζαν με «τρενάκι του τρόμου» για τις χρηματαγορές. Ένας συνδυασμός αβεβαιοτήτων γύρω από την ψήφο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με τα χειρότερα του αναμενόμενου εταιρικά αποτελέσματα στην περιοχή, δείχνουν ότι και το β' εξάμηνο θα είναι δύσκολο.

Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετώπισαν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, καθώς τα σοκ και η αστάθεια μετά το Brexit έστειλαν «νότια» τις μετοχές του τραπεζικού τομέα. Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse είδαν τις μετοχές τους να κάνουν «ελεύθερη πτώση» μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Στη Βρετανία, η RBS δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα, με τις μετοχές της να κάνουν «βουτιά» που ξεπερνά το 30% από τις 24 Ιουνίου.

 

Η τρέχουσα αβεβαιότητα αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η Βρετανία τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ,συντηρεί την ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο, με πηγή που επικαλείται το CNBC να αναφέρει πως οι τράπεζες «προετοιμάζονται για έναν οικονομικά πυρηνικό χειμώνα».

Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, πηγή μεγάλης επενδυτικής τράπεζας δήλωσε στο CNBC πως οι επιχειρήσεις του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουνκαταρτίσει στρατηγική που λαμβάνει υπ' όψη το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 (σ.σ. Brexit), δημοψήφισμα σε άλλες χώρες της Ευρώπης που θα οδηγούσε σε διάλυση του ευρώ, ή πτώση της στερλίνας στα 1,20 δολάρια ή και χαμηλότερα. Οι τράπεζες είναι έτοιμες για τα πάντα τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Η πηγή εξήγησε πως η πρόκληση του 2016 δεν είναι τίποτα συγκριτικά με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και πως αυτή τη φορά ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ πιο ανθεκτικός. «Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και τα γεγονότα φέτος δυστυχώς έχουν δημιουργήσει πολύ μυστήριο ως προς το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

 

Εν τω μεταξύ, ένα «κοινό θέμα» στα αποτελέσματα του β' τριμήνου ήταν η προειδοποίηση για το μέλλον. Από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες μέχρι τις μεταλλευτικές εταιρείες όπως η BHP Billiton και η Glencore, και την αυτοκινητοβιομηχανία, οι επιχειρήσεις έχουν επικαλεστεί την αβεβαιότητα και την αστάθεια στις αγορές ως αιτία για τα ισχνότερα αποτελέσματα, και έχουν προειδοποιήσει πως το β' εξάμηνο θα είναι δύσκολο.

Μετά από αυτό, αρκετές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε μετοχές λόγω της ασταθούς φύσης των μετοχών, κατά το α' εξάμηνο του έτους. Στις αρχές Αυγούστου, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις μετοχές σε «underweight».

 

«Το β' εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ δύσκολο για τις βρετανικές επιχειρήσεις», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam. «Όχι μόνο έρχονται αντιμέτωπες με πιθανή ύφεση στη Βρετανία και μια πιο παρατεταμένη επιβράδυνση, αλλά και η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit καθιστά τον σχεδιασμό για το μέλλον μια πολύ δύσκολη δουλειά».

 

Όπως επισήμανε, αρκετές εταιρείες δεν θα γνωρίζουν για αρκετό διάστημα ποιο θα είναι το μέλλον των δραστηριοτήτων τους στη Βρετανία.

«Φαντάζομαι πως αρκετές ήδη καταρτίζουν σχέδια για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό στην περίπτωση που η Βρετανία χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Καθώς οι εταιρείες είναι λιγότερο πιθανό να επενδύσουν και η ύφεση είναι πολύ πιθανή, το β' εξάμηνο του έτους δεν φαίνεται καλό, ιδιαίτερα για τις εταιρείες εκείνες που έχουν μεγάλη έκθεση στη Βρετανία».

 

Ωστόσο, αν και οι προκλήσεις εξακολουθούν να αιωρούνται, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. «Νομίζω πως το βασικό πρόβλημα για το β' εξάμηνο του έτους είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit, αν και αυτό είναι πιθανό να κρατήσει για δυο ή περισσότερα χρόνια, άρα υποπτεύομαι πως οι επιχειρήσεις θα 'σηκώσουν τα μανίκια' και θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους», σημείωσε ο αναλυτής της Hargreaves Lansdown, Laith Khalaf.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.