ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμη για διάσωση της Monte dei Paschi η Ιταλία

11:35 - 12 Δεκ 2016 | Επιχειρήσεις
Έτοιμη για διάσωση της Monte dei Paschi η Ιταλία
Η Ιταλία είναι έτοιμη να «ρίξει» κεφάλαια στην Monte dei Paschi di Siena αν η τράπεζα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει από επενδυτές τα χρήματα που χρειάζεται για να μην καταρρεύσει, δήλωσε πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

«Υπάρχει αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών πως η έκκληση της Monte dei Paschi για ρευστό μπορεί να πετύχει. Αν αποτύχει, το κράτος θα προχωρήσει σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», σύμφωνα με την πηγή.

«Η ύπαρξη της τράπεζας και των αποταμιεύσεων των πελατών της θα διατηρηθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί,ξεκαθάρισε πως η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει απειλή τραπεζικής κρίσης, καθώς η χώρα και η Ευρώπη διαθέτουν τα μέσα για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

 

"Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση στην Ιταλία, δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση προερχόμενη από την Ιταλία", δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. "Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα αντιμετωπιστεί τόσο από την Ιταλία όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο", πρόσθεσε.

 

Βάιντμαν: Η Ιταλία ίσως διασώσει τις τράπεζες

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να συμμετάσχει στις διασώσεις των τραπεζών, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές απέρριψαν αίτημα της Banca Monte dei Paschi di Siena για παράταση της προθεσμίας της για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Η τράπεζα ζήτησε από τον Ενιαία Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) μερικές επιπλέον εβδομάδες, ώστε να συγκεντρώσει τα πέντε δισ. ευρώ, αφού ο Ματέο Ρέντσι έχασε στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και παραιτήθηκε.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το κράτος να συμμετάσχει σε μια λύση της κρίσης, μαζί με τους επενδυτές», ανέφερε ο Βάιντμαν σε συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευθεί την Κυριακή στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntag, σύμφωνα με το MarketWatch.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τραπεζίτης τόνισε ότι το κράτος μπορεί να επέμβει για να προστατεύσει τους επενδυτές «για πολιτικούς λόγους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.