ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Startup φτιάχνει πόσιμο νερό από τον αέρα!

11:59 - 30 Δεκ 2016 | Επιχειρήσεις
Startup φτιάχνει πόσιμο νερό από τον αέρα!
Το Σαντιάγο της Χιλής είναι μια από τις τελευταίες πόλεις που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ανταγωνίζονται τη Silicon Valley, αφού ο πλούτος του προέρχεται κυρίως από τον άνθρακα και τα ορυχεία και όχι από την τεχνολογία.

Ωστόσο, τελευταία, μια ομάδα ευφάνταστων μηχανικών μπορεί και να το αλλάξει αυτό, μεταδίδει το Bloomberg.

 

Η κάμερα του Bloomberg επισκέφθηκε το μέρος που εφαρμόζουν τις πρωτοποριακές τους ιδέες: το Idea Factory, ένα εκκολαπτήριο πρωτότυπων επινοήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία, το οποίο προσελκύει τους πλουσιότερους επενδυτές της Χιλής. Το Idea Factory χρησιμοποιεί διάφορες τοποθεσίες της πόλης όπου μπορούν να εργαστούν οι εφευρέτες. Τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών τους είναι θεαματικά.

 

Η πρώτη startup που παρουσιάζει η εκπομπή του Bloomberg «Hello World» ονομάζεται FreshWater και ο δημιουργός της, Έκτορ Πίνο, κατάφερε να δημιουργήσει μια συσκευή που φτιάχνει πόσιμο νερό από τον αέρα. Όπως εξηγεί, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει βαθιά τη Χιλή. Οι βροχές είναι σπάνιες και σποραδικές και είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς φρέσκο, πόσιμο νερό τη χώρα.

 

Η ιδέα να δημιουργήσει νερό από τον αέρα του ήρθε λόγω της εκ γενετής ασθένειας της κόρης του που επηρέαζε τα νεφρά της και ως εκ τούτου χρειαζόταν απαραιτήτως άφθονο καθαρό πόσιμο νερό. Ο ίδιος είναι μηχανικός που έχει μάλιστα κάνει περιουσία, τώρα όμως έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη συσκευή του που παίρνει τον αέρα που αναπνέουμε, τον συμπιέζει δημιουργώντας στην ουσία ένα σύννεφο βροχής στο εσωτερικό της μηχανής.

 

Όπως λέει ο Πίνο η ιδέα του βασίζεται τη στρατιωτική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα υποβρύχια ώστε να μπορούν να έχουν φρέσκο νερό. Το μηχάνημα το έφτιαξε για οικιακή χρήση και σίγουρα είναι πολύτιμο σε μια χώρα που λόγω καιρικών συνθηκών, στερείται το καθαρό νερό. Τώρα η κόρη του είναι 17 ετών και πίνοντας καθημερινά το συγκεκριμένο νερό, χαίρει άκρας υγείας, όπως αναφέρει ο ίδιος.

 

Η δεύτερη startup που επισκέπτεται η εκπομπή είναι η Rotatecno ενός άλλου παθιασμένου εφευρέτη: του Ροντρίγο Κεβέδο. Θέτει στην υπηρεσία του τη ρομποτική, όπως λέει, για να βοηθήσει. Για τον ίδιο, αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια είναι τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Όπως αποκαλύπτει το βίντεο, ο Κεβέδο κατάφερε να φτιάξει ένα αναπηρικό αμαξίδιο «νέας γενιάς» που με την κατάλληλη τεχνολογία μπορεί να κινηθεί με τις κινήσεις του χρήστη. Για να αρχίσει να κινείται αρκεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του τρεις φορές. Φιλοδοξία του; Να κινείται απλά με τη... σκέψη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.