ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Τι θα χάσουν οι γαλλικές τράπεζες με τη ΛεΠεν

15:46 - 15 Μαρ 2017 | Επιχειρήσεις
Citi: Τι θα χάσουν οι γαλλικές τράπεζες με τη ΛεΠεν
Το 25% της αγοραίας αξίας τους κινδυνεύουν να χάσουν οι γαλλικές τράπεζες σε περίπτωση που στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, επικρατήσει η Μαρίν Λε Πεν. Αυτό προβλέπει η Citigroup, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου απειλεί να αφήσει.... ανάπηρο τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν βέβαια ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα επικράτησης της Λε Πεν, δεδομένων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ωστόσο τα παραδείγματα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, με Brexit και Τραμπ, αντιστοίχως, αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών.

 

Ως γνωστόν, η Λε Πεν θέλει έξοδο από το ευρώ, ανάκληση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και τύπωμα νέου νομίσματος. Στα ρίσκα για τις γαλλικές τράπεζες έρχεται να προστεθεί μια υποχώρηση των γαλλικών κρατικών ομολόγων – κάτι που όχι μόνο θα πλήξει τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά θα ανεβάσει στα ύψη και τα κόστη χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη Citigroup. Ανησυχίες επίσης υπάρχουν και για τα χαμηλότερα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές, καθώς και για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η μετοχή της Societe Generale ενδέχεται να χάσει 38% από την τιμή κλεισίματος της Τρίτης, λόγω των υψηλότερων ποσοστών σε γαλλικά έσοδα, της μεγαλύτερης έκθεσης σε κρατικό χρέος και στις περισσότερες δραστηριότητες της επενδυτικής στρατηγικής.

Η BNP Paribas εκτιμάται ότι θα ανταποκριθεί καλύτερα με μια πτώση 23%. Οι αναλυτές προέβλεψαν μείωση 30% και 34% αντίστοιχα για την Credit Agricoleκαι τη Natixis.

 

Εντούτοις, όπως σημειώνει εύστοχα το Bloomverg, παρά το γεγονός ότι μια επικράτηση της Λε Πεν απειλεί να συνταράξει τον τραπεζικό κλάδο της Γαλλίας, τράπεζες, όπως η Credit Agricole, η Societe Generale και η Axa έχουν αποφύγει να έρθουν σε επαφή με την ομάδα της Λε Πεν, ενώ αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στον δανεισμό του κόμματος Εθνικό Μέτωπο – στο πλαίσιο των δανείων που λαμβάνουν προεκλογικά όλα τα πολιτικά κόμματα.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον α' γύρο η 48χρονη υποψήφια θα κερδίσει, όχι όμως και στον β' γύρο της 7ης Μαΐου, όπου θα βρεθεί πίσω από υποψηφίους πιο φίλα προσκείμενους στους επιχειρηματίες, όπως ο Φρ. Φιγιόν και ο Εμ. Μακρόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.