ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple: Ξεκινά την καταβολή του προστίμου-μαμούθ στην Ιρλανδία

09:43 - 25 Απρ 2018 | Επιχειρήσεις
Apple: Ξεκινά την καταβολή του προστίμου-μαμούθ στην Ιρλανδία
Συμφωνία για την σταδιακή καταβολή του προστίμου ύψους 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους υπέγραψε ο τεχνολογικός κολοσσός Apple με την Ιρλανδία. Η καταβολή του ποσού θα ξεκινήσει από τον Μάιο.

Το πρόστιμο έχει επιβληθεί από την Κομισιόν στην κορυφαία, βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρεία του πλανήτη, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να απορρίπτει την απόφαση, που έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό την Μαργκρέτε Φεστάγκερ, το 2016 και περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο έχουν προσφύγει κατά της Κομισιόν τόσο η ίδια όσο και το Δουβλίνο.

Βάσει της συμφωνίας η Apple θα καταβάλει τον επόμενο μήνα μία μεγάλη δόση, το ακριβές ύψος της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί, και θα ακολουθήσουν δόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη, έως και τον Σεπτέμβριο.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ διατηρούν κεφάλαια έως και 2 τρισ. δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα χρήματα θα επενδυθούν από διεθνείς εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει κάποιο κέρδος, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανατρέψει τελικά την απόφαση της Κομισιόν και κρίνει ότι θα πρέπει να επιστραφούν.

Αγανακτισμένη από τις πολλαπλές καθυστερήσεις η Φεστάγκερ προσέφυγε η ίδια τον περασμένο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του Δουβλίνου προκειμένου να το υποχρεώσει να αντακτήσει το ποσό.

Η πολύκροτη υπόθεση είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο του 2016. Τότε οι Βρυξέλλες έκριναν ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας που ίσχυε για την Apple, με ελαφρύνσεις της τάξεως των 13 δισ. ευρώ, αποτελεί έμμεση κρατική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως έως τα τέλη του γ΄ τριμήνου θα έχει ανακτηθεί όλο το ποσό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.