ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λευκός Οίκος: Αναδιοργανώνει την Rusal και αποσύρει τις κυρώσεις Κύριο

16:10 - 08 Ιαν 2019 | Επιχειρήσεις
Λευκός Οίκος: Αναδιοργανώνει την Rusal και αποσύρει τις κυρώσεις
Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στη μεγαλύτερη εταιρία πρωτόχυτου αλουμινίου παγκοσμίως την Rusal καθώς χθες-όπως είχε αναφέρει ο reporter- εξέπνευσε η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί στο ρώσο ολιγάρχη Ολεγκ Ντεριπάσκα να μεταβιβάσει την εταιρία.

Οπως έγινε γνωστό σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων, η RUSAL ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της εταιρείας, με την τοποθέτηση του ανεξάρτητου Jean-Pierre Thomas στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο προηγούμενος Πρόεδρος Matthias Warnig παραιτήθηκε μετά από 6 χρόνια στον μεγαλύτερο παραγωγό πρωτόχυτου αλουμινίου εκτός Κίνας. Η παραίτηση του Matthias Warnig είναι μέρος της συμφωνίας με τον Λευκό Οίκο.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανάφερε ότι θα αποσύρει τις κυρώσεις για τη RUSAL, τη μητρική της εταιρεία En+ και την εταιρεία ενέργειας EuroSibEnergo αν αυτές προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο έλεγχός τους από τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Η αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ανάγκασαν την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει και να μεταθέσει για αργότερα τις κυρώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων με στόχο την απεξάρτηση των RUSAL και En+ από τον Ντεριπάσκα. Ο Ρώσος ολιγάρχης θα παραμείνει σε καθεστώς κυρώσεων τονίζει το αμερικανικό Υπουργείο ωστόσο οι τρεις εταιρείες θα βγουν εκτός (μαύρης) λίστας αν μειώσουν το μετοχικό πακέτο του στενού συνεργάτη του Πούτιν. Η συμφωνία υπόκειται σε μία περίοδο αξιολόγησης 30 ημερών από το αμερικανικό Κογκρέσο.

 

Ανέστης Ντόκας 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 08 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.