ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Παγώνει τα επιτόκια μέχρι και τα μέσα του 2020

15:12 - 06 Ιουν 2019 | Επιχειρήσεις
Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

- Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

- Όσον αφορά τις λεπτομέρειες διενέργειας της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο κάθε πράξης θα οριστεί σε επίπεδο κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αντίστοιχης ΣΠΠΜΑ. Για τράπεζες με αποδεκτές καθαρές χορηγήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα επίπεδο αναφοράς, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις ΣΠΠΜΑ III θα είναι χαμηλότερο, μπορεί μάλιστα να είναι εξίσου χαμηλό με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων όπως θα διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, προσαυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης.

Ντράγκι: Επί τα χείρω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί χαμηλότερα στο β' και γ' τρίμηνο του 2019, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας.

Όπως ανέφερε, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αναθεωρούνται επί τα χείρω. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, 1,4% το 2020 και 2021, αφού η παρατεταμένη αβεβαιότητα από γεωπολιτικές εξελίξεις, τον προστατευτισμό και τις αναδυόμενες αγορές επηρεάζουν την ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,3% το 2019, 1,4% το 2020 και 1,6% το 2021.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας, «Για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας, άλλοι τομείς πολιτικής πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στη μείωση των προβλημάτων. Είναι αναγκαία η φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική με ταυτόχρονη βελτίωση των περιθωρίων στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών».

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι δράσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των αγορών.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:04 - 06 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.