ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στην κερδοφορία της Saudi Aramco στο εννιάμηνο

14:41 - 04 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Πτώση στην κερδοφορία της Saudi Aramco στο εννιάμηνο
H πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιέκοψε τον κύκλο εργασιών του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, όπου κατέγραψε πτώση 18% στην κερδοφορία το εννεάμηνο του 2019.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Aramco διαμορφώθηκαν στα 68,2 δισ. δολάρια, έναντι 83,1 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που ανήρτησε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Οι πωλήσεις της έπεσαν στα 217 δισ. δολάρια, έναντι 233 δισ. δολαρίων το 2018.

Η Aramco δεν έδωσε εξηγήσεις για την πτωτική πορεία των μεγεθών της,  ωστόσο τα καθαρά κέρδη της ξεπέρασαν τα αντίστοιχα για το 2018 της Apple, της πλέον κερδοφόρας εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο. Η μέση τιμή του αργού τύπου Brent έχει υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 11% στο εννεάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η Σαουδική Αραβία περικόπτει την παραγωγή αργού, μαζί με τις σύμμαχες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της στον OPEC, προκειμένου να στηρίξει τις διεθνείς τιμές, εν μέσω υπερπαραγωγής μαύρου χρυσού και μείωσης της ζήτησης.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, εκκινήθηκαν οι διαδικασίες για την IPO της Aramco, με την αποκάλυψη πιθανών κινήτρων σε μορφή φοροαπαλλαγών και μερισμάτων προς προσέλκυση επενδυτών. Η σαουδαραβική κυβέρνηση μοιάζει πλέον να έχει συμβιβαστεί ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας δεν θα φθάσει τα 2 τρισ. δολάρια, όπως ήταν ο στόχος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.