ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Huawei: «Ναι» από Βρετανία για 5G-«Αυστηρούς κανόνες» ζητά η Ε.Ε.

16:09 - 28 Ιαν 2020 | Επιχειρήσεις
Huawei: «Ναι» από Βρετανία για 5G-«Αυστηρούς κανόνες» ζητά η Ε.Ε.
«Η ΕΕ δεν σκοπεύει κατ' αρχήν να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει αυστηρούς κανόνες», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, την ώρα που η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει «σε υψηλού κινδύνου εταιρείες, όπως είναι η κινεζική Huawei, περιορισμένο ρόλο στην ανοικοδόμηση των δικτύων 5G».

«Το θέμα δεν είναι να επιβληθούν διακρίσεις, αλλά να τεθούν κανόνες. Θα είναι αυστηροί, θα είναι απαιτητικοί και προφανώς θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν», διευκρίνισε ο επίτροπος ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom, θα παρουσιάσει την Τετάρτη μια «εργαλειοθήκη» που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη της Ένωσης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει να έχουμε, θα το δείτε μέσα στην “εργαλειοθήκη”, τη δυνατότητα για κάθε χώρα, για κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, να έχει πολλές πηγές προμηθευτών, διότι πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους», πρόσθεσε ο Μπρετόν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι «οι υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από ευαίσθητα “βασικά” τμήματα των δικτύων 5G, ενώ θα υπάρχει όριο 35% στην πρόσβαση σε μη ευαίσθητα τμήματα των δικτύων».

Ακόμη, το Συμβούλιο ορίζει ότι «η Huawei δεν θα έχει πρόσβαση σε δομές, όπως σταθμοί πυρηνικής ενέργειας και στρατιωτικές βάσεις».

Σημειώνεται ότι η απόφαση ελήφθη παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν ότι η χρήση του εξοπλισμού της Huawei στα 5G του Ηνωμένου Βασιλείου θα βάλει τη χώρα σε κίνδυνο κατασκοπείας. Ωστόσο, οι Βρετανοί υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία για να αναπτύξουν εναλλακτικούς προμηθευτές τηλεπικοινωνιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.