ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι κλονίζονται περισσότερο από τον κορονοϊό Κύριο

11:01 - 01 Μαρ 2020 | Επιχειρήσεις
Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι κλονίζονται περισσότερο από τον κορονοϊό
Σε ανάλυσή της η WSJ παρουσιάζει ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του κορονοϊού που έχει πάρει πια παγκόσμιες διαστάσεις.

Αερομεταφορές

Οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων διεθνώς καταγράφουν πτώση 15% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία κινούνταν πριν ξεσπάσει η επιδημία. Μεγάλες αεροπορικές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή δραστικά μέτρα μείωσης κόστους μετά την ακύρωση πτήσεων προς την Κίνα και τον περιορισμό των δρομολογίων τους προς άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, την κορυφαία αγορά οχημάτων στον κόσμο, έκανε βουτιά 92% στις πρώτες 16 ημέρες του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για προβλήματα στην παραγωγή τους καθώς δεν μπορούν εύκολα να εισάγουν αναγκαία εξαρτήματα από την Κίνα. 

Ναυτιλία                        

Η θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων κατεβάζει απότομα ταχύτητα, με αρκετά δρομολόγια από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα προϊόντων μεταποίησης και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πρώτων υλών.

Τεχνολογία 

Η ζήτηση για υπολογιστές και smartphones μειώνεται, καθώς μεγάλες αγορές της Ασίας και της Ευρώπης κατεβάζουν ταχύτητα. Ακόμη ισχυρότερο είναι το πλήγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το αποτέλεσμα είναι κολοσσοί όπως η Apple και η Microsoft να υποβαθμίζουν τους οικονομικούς στόχους τους. Σημαντικότατες πιέσεις δέχονται και οι κατασκευαστές επεξεργαστών. 

Εξόρυξη και επεξεργασία μετάλλων 

Η απότομη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων εξαιτίας της απομάκρυνσης των επενδυτών από το ρίσκο, αλλά και η επιβράδυνση της ζήτησης για βασικά μέταλλα θέτει ισχυρές πιέσεις στον κλάδο. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους η τιμή του χαλκού έχει μειωθεί 10%, του σιδηρομεταλλεύματος καταγράφει πτώση 5,4% και του ψευδαργύρου έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2.000 δολάρια ανά τόνο, για πρώτη φορά από το 2016. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 01 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.