ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώην υπάλληλος «ξεσκεπάζει» το Facebook:Το κέρδος πάνω από την ασφάλεια

08:09 - 05 Οκτ 2021 | Επιχειρήσεις
Πρώην υπάλληλος «ξεσκεπάζει» το Facebook:Το κέρδος πάνω από την ασφάλεια
Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της Φράνσις Χόγκεν, πρώην υπαλλήλου του Facebook, που με εσωτερικά έγγραφα κατηγορεί την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουσιαστικά θυσιάζει την ασφάλεια των χρηστών της στον βωμό του κέρδους.

Η 37χρονη, η οποία αποκάλυψε την Κυριακή (3/10) την ταυτότητά της στην εκπομπή του CBS «60 minutes» εργαζόταν στην εταιρεία ως product manager στην ομάδα Πολιτικής Ακεραιότητας από τον Ιούνιο του 2019, έχοντας στο παρελθόν δουλέψει και σε Google και Pinterest. Στόχος της ήταν να βελτιώσει την πολιτική της πλατφόρμας όσον αφορά την παραπληροφόρηση, καθώς είχε «χάσει» φίλο της από θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνταν στο διαδίκτυο.

Τον Απρίλιο του 2021 παραιτήθηκε, διαρρέοντας στην Wall Street Journal πληθώρα εσωτερικών εγγράφων και ερευνών του Facebook. «Έχω δει ένα σωρό μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Facebook ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι έχω δει ως τώρα όσον αφορά τους χειρισμούς για την ασφάλεια των χρηστών προκειμένου να τους διατηρήσει πιστούς στα προϊόντα του. Κάποια στιγμή το 2021 συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να το κάνω αυτό με συστημικό τρόπο, ότι θα πρέπει να έχω αρκετά έγγραφα ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει το αν είναι αλήθεια», είπε.

Η Χόγκεν κατέθεσε δεκάδες χιλιάδες τέτοια έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο Κογκρέσο.

Ανάμεσα σε άλλα, η Χόγκεν μέσω των εγγράφων εκθέτει το Facebook λέγοντας ότι ο αλγόριθμός του προωθεί το λόγο μίσους ώστε να εξασφαλίσει την εμπλοκή περισσότερων χρηστών, ευνοεί τους πρωτοκλασάτους χρήστες και ότι το Instagram έχει κάνει σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων κοριτσιών να νιώθουν χειρότερα για το σώμα του.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι το Facebook είχε καταλυτικό ρόλο και στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, καθώς συνέβαλε στην παραπληροφόρηση του κοινού ότι υπήρχε νοθεία στις αμερικανικές εκλογές. «Βασικά είπαν: “Α, καλά, τα καταφέραμε στις εκλογές. Δεν είχαμε συγκρούσεις. Τώρα μπορούμε να ξεφορτωθούμε την Πολιτική Ακεραιότητα. Πηγαίνοντας μπροστά 1-2 μήνες, είχαμε την εισβολή. Όταν ξεφορτώθηκαν την Πολιτική Ακεραιότητα, ήταν η στιγμή που σκέφτηκα: “Δεν τους εμπιστεύομαι ότι θέλουν πραγματικά να επενδύσουν αυτά που χρειάζεται να επενδύσουν για να αποτρέψουν το Facebook από το να γίνει επικίνδυνο”».

Όπως σημειώνει, η πλατφόρμα ενόψει των εκλογών ενίσχυσε τα συστήματα ασφαλείας ώστε να περιορίσει την παραπληροφόρηση με φόντο η μονομαχία Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, αλλά μετά τη νίκη του δεύτερου, αυτά τα συστήματα είτε υποβαθμίστηκαν, είτε καταργήθηκαν στον βωμό του κέρδους. «Αυτό πραγματικά μοιάζει στα μάτια μου ως προδοσία της δημοκρατίας», σχολιάζει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της λέει: «Αυτό που είδα στο Facebook ξανά και ξανά ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για το κοινό και αυτό που είναι καλό για το Facebook. Και το Facebook ξανά και ξανά επέλεξε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάλει περισσότερα χρήματα».

Η 37χρονη αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη (5/10) ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Εκ μέρους του Facebook, η επικεφαλής πολιτικής Επικοινωνίας, Λένα Πιτς, αρκέστηκε να δηλώσει: «Επιμένουμε στις δημόσιες δηλώσεις μας και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχουν οι ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη δουλειά μας.

Η προστασία της κοινότητάς μας είναι πιο σημαντική από τη μεγιστοποίηση των κερδών μας. Συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικές βελτιώσεις για να αποτρέψουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου. Το να πούμε ότι κλείνουμε το μάτι στα σχόλια αγνοεί αυτές τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των 40.000 ατόμων που εργάζονται για την ασφάλεια και τη σιγουριά στο Facebook και την επένδυσή μας ύψους 13 δισ. δολαρίων από το 2016 και απλά δεν είναι αλήθεια».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.