ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tesla: Πληρώνει $137 εκατομμύρια σε πρώην εργαζόμενο για ρατσιστική μεταχείριση

09:17 - 06 Οκτ 2021 | Επιχειρήσεις
Tesla: Πληρώνει $137 εκατομμύρια σε πρώην εργαζόμενο για ρατσιστική μεταχείριση
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι η Tesla πρέπει να πληρώσει έναν πρώην εργαζόμενο της, τον Owen Diaz, περίπου 137 εκατομμύρια δολάρια, αφού υπέστη ρατσιστική κακοποίηση όσο εργαζόταν στην εταιρεία, δήλωσαν οι δικηγόροι του στο CNBC τη Δευτέρα. Οι ένορκοι αποφάσισαν να δοθούν περισσότερα χρήματα απ’ότι ζητούσαν οι δικηγόροι για τον πελάτη τους, συμπεριλαμβανομένων 130 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση και 6,9 εκατομμύρια δολάρια για συναισθηματική δυσφορία.

Ο Diaz, πρώην συμβασιούχος εργαζόμενος που προσλήφθηκε στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ το 2015, αντιμετώπισε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε στο δικαστήριο, οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν επίθετα για να τον υποτιμήσουν, αυτόν και άλλους μαύρους εργαζόμενους, του έλεγαν «γυρίστε πίσω στην Αφρική» και ζωγράφιζαν ρατσιστικά γκράφιτι στις τουαλέτες και ένα ρατσιστικό σχέδιο στο χώρο εργασίας του Diaz.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Diaz, η υπόθεση ήταν σε θέση να προχωρήσει μόνο επειδή ο εργαζόμενος δεν είχε υπογράψει μία από τις υποχρεωτικές συμφωνίες δεσμευτικής διαιτησίας της Tesla.

Η Tesla χρησιμοποιεί υποχρεωτική διαιτησία για να υποχρεώσει τους υπαλλήλους της να επιλύουν τις διαφορές πίσω από τις πόρτες και όχι σε δημόσια δίκη.

Όπως και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν υποχρεωτική διαιτησία, η Tesla σπάνια αντιμετωπίζει σημαντικές ζημιές, ούτε λαμβάνει βαθιά διορθωτικά μέτρα μετά την επίλυση μιας διαφοράς όταν αυτή υπάρξει. Ωστόσο, η Tesla έπρεπε να πληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια - ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας διαιτησίας - σε έναν άλλο πρώην εργαζόμενο, τον Melvin Berry, ο οποίος υπέστη επίσης ρατσιστικό και εχθρικό κλίμα στο χώρο εργασίας.

Μια ακόμη αγωγή σε εκκρεμότητα στην κομητεία Alameda στην Καλιφόρνια επίσης ισχυρίζεται ότι η Tesla είναι γεμάτη ρατσιστικές διακρίσεις και παρενοχλήσεις.

Μια ακτιβίστρια εταιρεία μετόχων, η Nia Impact Capital, προτρέπει το διοικητικό συμβούλιο της Tesla να μελετήσει τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής διαιτησίας στους δικούς τους υπαλλήλους και την κουλτούρα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το ταμείο κοινωνικών επιπτώσεων με έδρα το Όκλαντ ανησυχεί ότι η υποχρεωτική διαιτησία μπορεί να επιτρέψει και να αποκρύψει τη σεξουαλική παρενόχληση και τις ρατσιστικές διακρίσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη της Tesla, βλάπτοντας τελικά τους εργαζόμενους, εξασθενίζοντας το ηθικό και την παραγωγικότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.