ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: Τα σενάρια για τη «σωτηρία» της τράπεζας- κολοσσού

15:46 - 14 Οκτ 2022 | Επιχειρήσεις
Credit Suisse: Τα σενάρια για τη «σωτηρία» της τράπεζας- κολοσσού
Την ίδια ώρα που η Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse βρίσκεται υπό πλήρη αναδιάρθρωση προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη της, πολλοί είναι οι οικονομικοί αναλυτές που κάνουν υπολογισμούς για το πόσα περίπου κεφάλαια χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει και με ποιους τρόπους θα το πετύχει.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν, ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει έλλειμα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει σημαντική περικοπή από την επενδυτική τραπεζική έντασης κεφαλαίου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, προσπαθεί να οργανώσει καλά τις επόμενες κινήσεις της προκειμένου να αποκαταστήσει την κερδοφορία της, μετά από μια σειρά ''στραβοπατημάτων'', όπως ήταν κάποια σκάνδαλα αλλά και αποτυχίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ζημία άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την κατάρρευση του Archegos πέρσι.

Η τράπεζα προετοιμάζεται για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο Savoy, και εξετάζει μέτρα για να επανέλθει σε μια επιχείρηση «ελαφρών κεφαλαίων, συμβουλευτική», με μεγαλύτερη εστίαση στη διαχείριση των χρημάτων των πλουσίων.

Το πρακτορείο Reuters συγκέντρωσε τις πιο ισχυρές αναλύσεις αναφορικά με το μέλλον και τις διεξόδους της τράπεζας.

Τι αναφέρει η Deka Investment

«Η αγορά θέλει να δει βαθιές περικοπές στην επενδυτική τραπεζική, ώστε η τράπεζα να μην εξαρτάται πλέον τόσο από αυτήν την επικίνδυνη επιχείρηση .Η καλή κεφαλαιοποίηση είναι κρίσιμης σημασίας». Ωστόσο η Deka Investments αρνείται να αποκαλύψει αν ήταν μέτοχος.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η Credit Suisse θα έχει συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 4 έως 8 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το 2024. Εκτιμά ότι η τράπεζα θα ξεπουλήσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως τιτλοποιημένα προϊόντα, για να μετριάσει λίγη από την πίεση στο κεφάλαιο.

Εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων βλέπει η Jefferies

Οι αναλυτές της Jefferies, εν τω μεταξύ, εκτιμούν ότι η Credit Suisse θα χρειαστεί να δημιουργήσει κεφάλαια 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, επικαλούμενοι την αδύναμη κερδοφορία της, καθώς και το κόστος αναδιάρθρωσης και δικαστικών διαφορών.

Yπολογίζουν ακόμα ότι έχει άμεση κεφαλαιακή ανάγκη ύψους 4 με 6 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και αναμένουν ότι η Credit Suisse θα δώσει προτεραιότητα στις εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, τονίζοντας επίσης τα τιτλοποιημένα προϊόντα, καθώς και πιθανώς ένα ζήτημα δικαιωμάτων για την εκπλήρωση αυτού.

Ζήτησαν επίσης αναδιάρθρωση της επενδυτικής της τράπεζας, λέγοντας ότι υστερεί έναντι των αντιπάλων της και προτείνουν στην ελβετική τράπεζα να ενισχύσει την εστίαση της δραστηριότητας της επενδυτικής τραπεζικής, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών όπου συμπληρώνει το σκέλος διαχείρισης περιουσίας της Credit Suisse.

Πιθανότητα άντλησης κεφαλαίων από επενδυτές εκτιμά η JPMorgan

Οι αναλυτές της JPMorgan βλέπουν ότι η πιθανότητα να χρειαστεί άντληση κεφαλαίων από επενδυτές έχει αυξηθεί λόγω των πρόσφατων κερδοσκοπιών γύρω από ανησυχίες αντισυμβαλλομένων, αλλά δεν τη βλέπουν ως τη μόνη επιλογή της Credit Suisse, ανέφεραν σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα. «Η διοίκηση της CSG θα πρέπει να εξετάσει κάθε διαθέσιμη επιλογή για να αποφύγει μια σημαντικά μειωτική αύξηση κεφαλαίου - δεν βλέπουμε μια αύξηση κεφαλαίου ως δεδομένο αποτέλεσμα», ανέφερε το σημείωμα της.

Ποια είναι η τωρινή κατάσταση της Credit Suisse

Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% από την αρχή του έτους, περιορίζοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 11,88 δισεκατομμύρια φράγκα.

Σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την οικονομική της δύναμη ενόψει της απότομης πτώσης των μετοχών και των ομολόγων της, η Credit Suisse δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επαναγοράσει χρέος έως και 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ελπίζοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές που ανησυχούν για την ανανέωση και το κόστος της.

Οι πενταετείς συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης της Credit Suisse, ένα βασικό σημείο αναφοράς κινδύνου, υποδείχθηκαν έως και 363 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Στις 331 bps την Παρασκευή, τα επίπεδα που υποδεικνύονται παραμένουν πολύ πάνω από τα 57 bps στις αρχές του 2022, σε ένδειξη αυξημένης νευρικότητας των επενδυτών.

Εκπρόσωπος της Credit Suisse, η οποία θα αποκαλύψει το στραητγικό της σχέδιο μαζί με τα αποτελέσματά της στις 27 Οκτωβρίου, είπε ότι θα ήταν πρόωρο να σχολιάσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα πριν από εκείνη την ημερομηνία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 14 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.