ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse έναντι 2+ δισ. δολαρίων Κύριο

20:16 - 19 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse έναντι 2+ δισ. δολαρίων
(upd) Στην εξαγορά της Credit Suisse με τίμημα άνω των 2 δισ. δολαρίων προχώρησε επίσημα το βράδυ της Κυριακής (19/3) η UBS, με τις ελβετικές αρχές να δηλώνουν έτοιμες να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους για να παρακάμψουν τη συναίνεση από τους μετόχους της Credit Suisse, που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Πρόκειται για μια έκτακτη συμφωνία διάσωσης με στόχο να αναχαιτίσει τον πανικό των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκλήθηκε από την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών, Silicon Valley Bank και Signature Bank, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας έχει ως βάση την τιμή του κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή, όπως δήλωσαν στους Financial Times που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Το deal περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ύψους 100 δισ. φράγκων (108 δισ. δολάρια) προς την Credit Suisse και τη UBS.

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επισήμανε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. «Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Η UBS θα καταβάλει περισσότερα από 0,5 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους FT, η UBS έκανε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις που ζητούσε σε περίπτωση που υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις με την Credit Suisse.

Mε βάση τα τελευταία στοιχεία, του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανερχόταν στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS στα 60 δισ. φράγκα.

Το τίμημα δίνει η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ανταγωνίστριάς της είναι υψηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που πρότεινε η UBS νωρίτερα μέσα στην Κυριακή, όπως μετέδωσαν οι FT.

Σημειώνεται ότι οι ελβετικές αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μερική ή ολική κρατικοποίηση της Credit Suisse, σε περίπτωση που δεν προχωρούσε η εξαγορά από την UBS.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την UBS, ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, μετέδωσε χθες το Reuters.

Η επίσημη ανακοίνωση του deal

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρέχει σημαντική βοήθεια ρευστότητας για την υποστήριξη της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse.

Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB).

Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υπάρχουσες διευκολύνσεις της SNB, μέσω των οποίων μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής».

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η Credit Suisse και η UBS μπορούν να λάβουν δάνειο βοήθειας ρευστότητας με καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε πτώχευση συνολικού ποσού έως 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η SNB μπορεί να χορηγήσει στην Credit Suisse δάνειο βοήθειας ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων φράγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή εγγύηση αθέτησης υποχρεώσεων. Η δομή του δανείου βασίζεται στο Public Liquidity Backstop (PLB), οι βασικές παράμετροι του οποίου είχαν ήδη αποφασιστεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 2022.

Η ουσιαστική παροχή ρευστότητας θα διασφαλίσει ότι και οι δύο τράπεζες έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα. Παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια ρευστότητας, η SNB εκπληρώνει την εντολή της να συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη FINMA για τον σκοπό αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:44 - 19 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.