ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tesla: Αντιπαράθεση με σουηδικά συνδικάτα για την υιοθέτηση συλλογικών συμβάσεων

20:55 - 25 Νοε 2023 | Επιχειρήσεις
Tesla: Αντιπαράθεση με σουηδικά συνδικάτα για την υιοθέτηση συλλογικών συμβάσεων
Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ διαπληκτίζονται με τα συνδικάτα για τις αμοιβές, η Tesla δίνει τη δική της ευρωπαϊκή μάχη. Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων έχει προκαλέσει την πιο έντονη σύγκρουση στην αγορά εργασίας στη Σουηδία εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εργαζόμενοι που συντηρούν τα αυτοκίνητα της Tesla απεργούν, με σκοπό να αναγκάσουν την εταιρεία να αποδεχτεί συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ άλλα συνδικάτα έχουν προσχωρήσει στη μάχη, ως μια έκφραση αλληλεγγύης. Εν μέσω της αντιπαράθεσης, τα μέλη του συνδικάτου κρατούν το ηθικό τους ψηλά μοιράζοντας κουλούρια κανέλας και καφέ.

Από την περασμένη εβδομάδα, όλα τα φορτία της Tesla που φθάνουν δια θαλάσσης εμποδίζονται να εκφορτωθούν στα σουηδικά λιμάνια, ενώ από τη Δευτέρα, οι κάδοι απορριμμάτων της Tesla αφήνονται να ξεχειλίζουν και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες έχουν σταματήσει, καθώς τα συνδικάτα μπλοκάρουν κάθε εργασία που σχετίζεται με την εταιρεία σε μια σειρά από επιχειρήσεις.

Ο Elon Musk, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση «παράλογη».

Η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί τώρα να επηρεάσει τις καρδιές και τα μυαλά των Σουηδών, μιας σοσιαλδημοκρατίας που βασίζεται στις αρχές της ισότητας και στα ισχυρά εργατικά συνδικάτα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ιδιοκτήτες της Tesla στη σκανδιναβική χώρα έλαβαν ένα εκπληκτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υπογεγραμμένο από την «Ομάδα Tesla» και εικονογραφημένο με δύο χαρούμενους εργαζόμενους σε συνεργεία επισκευής με κομψά, μαύρα μπλουζάκια της εταιρείας, το μήνυμα προσπαθούσε να πείσει τους παραλήπτες του ότι η αυτοκινητοβιομηχανία πληρώνει δίκαιους μισθούς και παρέχει καλές συνθήκες εργασίας.

Για πολλούς, διακυβεύονται πάρα πολλά

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε 120 σουηδικές εταιρείες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει στόλο 100 εταιρικών αυτοκινήτων ή περισσότερων, οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν Teslas λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης. Ακόμη και ο υπουργός απασχόλησης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Σουηδίας, Johan Pehrson, δήλωσε ότι η Tesla θα επωφεληθεί από την ένταξή της στο σουηδικό μοντέλο εργασίας.

«Για το σουηδικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από επτά συνεργεία», δήλωσε ο Jesper Hamark, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και ειδικός στα σκανδιναβικά εργατικά συνδικάτα. «Οι ενέργειες της Tesla απειλούν ολόκληρο το σουηδικό σύστημα εργασίας», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «μια νίκη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να ωθήσει και άλλες μεγάλες εταιρείες να αρνηθούν να υπογράψουν τις, ακόμη διαδεδομένες, συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:43 - 25 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.