ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Intel: Προχωρά τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στο Ισραήλ Κύριο

16:28 - 26 Δεκ 2023 | Επιχειρήσεις
Intel: Προχωρά τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στο Ισραήλ
Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε να δώσει στην Intel επιχορήγηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευάσει στη χώρα ένα νέο εργοστάσιο τσιπ συνολικής αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ από εταιρεία στο Ισραήλ.

Η είδηση έρχεται την ώρα που το Ισραήλ παραμένει εγκλωβισμένο σε πόλεμο με την Χαμάς και ασφαλώς η ψήφος εμπιστοσύνης από μία αμερικανική εταιρεία έχει τη σημασία της.

Από την άλλη, και η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδοτεί την επένδυση για να "καλοπιάσει" τις ΗΠΑ σε μία περίοδο που ο Λευκός Οίκος την πιέζει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι μετοχές της Intel σημείωσαν άνοδο 1,9% στα 48,90 δολάρια πριν από ανοίξει η αγορά του Nasdaq.

Η επένδυση αποτελεί «σημαντικό μέρος των προσπαθειών της Intel να προωθήσει μια πιο ανθεκτική παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες και προγραμματισμένες κατασκευαστικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη και την Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Intel σε δήλωση.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Pat Gelsinger, η Intel έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή εργοστασίων σε τρεις ηπείρους για να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην κατασκευή chip και να ανταγωνιστεί καλύτερα τους ανταγωνιστές της AMD, Nvidia και Samsung.

Η Intel σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ (33 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη δύο εργοστασίων παραγωγής τσιπ στο Μαγδεμβούργο, ως μέρος μιας επενδυτικής προσπάθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη για τη δημιουργία χωρητικότητας τσιπ. Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί επίσης για μεγάλες επιδοτήσεις.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας του Ισραήλ δήλωσαν ότι η επένδυση της Intel, ειδικά αυτή την περίοδο και υπό το φως του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των τσιπ, είναι μια σημαντική έκφραση εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ισραήλ.

Είπαν ότι η επένδυση έχει άμεσα δημοσιονομικά οφέλη για το Ισραήλ που θα είναι σημαντικά υψηλότερα από την επιχορήγηση του κράτους.

Με περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, οι εξαγωγές της Intel αντιπροσωπεύουν το 5,5% των συνολικών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας.

Η Intel, μία από τις περίπου 500 πολυεθνικές στο Ισραήλ και η οποία αγόρασε την ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων Mobileye για 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, αρνήθηκε να πει ποια τεχνολογία θα παραχθεί στο νέο εργοστάσιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.