ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμένεται πτώση έως τις 150 μ.β. στο spread των ομολόγων

15:04 - 24 Απρ 2009 | Ομόλογα
Περαιτέρω υποχώρηση του spread στα ομόλογα προβλέπουν τραπεζικά στελέχη αφενός λόγω της προσπάθειας που παγκοσμίως καταβάλλεται ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι προσεχώς στην Ελλάδα αναμένονται νέες δημοπρασίες ομολόγων 10ετούς και 3ετούς διάρκειας.

Με βάση την έως τώρα συμπεριφορά του spread το οποίο στην 10ετία διαπραγματεύεται στις 210 μονάδες βάσης καταδεικνύεται ότι οι επενδυτές θεωρούν ή προβλέπουν ότι μειώνεται το ρίσκο χώρας έτσι εξηγείται και η μείωση των Credit Default Swaps  στις 160 μονάδες βάσης.

Η εκτίμηση των τραπεζικών στελεχών είναι ότι μέσα στους προσεχείς 3 με 4 μήνες το spread θα κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 150 και 230 μονάδων βάσηςαν και τα επίπεδα των 200 μονάδων βάσης αποτελούν τεχνικό και ψυχολογικό σημείο.

Η πλειοψηφία των στελεχών των dealing room υποστηρίζει ότι τα επίπεδα των150 μονάδες χαμηλό είναι πιθανό για τα ελληνικά ομόλογα.

Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά θα έχει μειωθεί στο μισό το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά των 310 μονάδων βάσης.

Όμως τα ίδια στελέχη σπεύδουν να αναφέρουν ότι « ενώ φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να υποχωρήσει περαιτέρω το spread δηλαδή να κλείσει σε σχέση με την Γερμανία θα υπάρξουν και profit taking δηλαδή ρευστοποιήσεις που θα οδηγήσουν το spread ίσως έως την περιοχή των 230 μονάδων βάσης.

Με αφορμή την μείωση του spread άρα και της διαμόρφωσης καλύτερων συνθηκών για τις δημοπρασίες του ελληνικού δημοσίου αφού θα δανείζεται μεχαμηλότεροκόστος προγραμματίζεται άμεσα η υλοποίηση δύο δημοπρασιών 10ετών και 3ετών. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα απόδοση στην 10ετία διαμορφώνεται στο 5,3% και στην 3ετία 3,45% περίπου.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.