ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαναγορά: Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ – Οι ξένοι θα πουλήσουν γιατί κλείνουν τα βιβλία τους ενόψει της νέας χρονιάς

01:22 - 05 Δεκ 2012 | Ομόλογα
Επαναγορά: Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ – Οι ξένοι θα πουλήσουν γιατί κλείνουν τα βιβλία τους ενόψει της νέας χρονιάς
Αν και η κυβέρνηση κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ως προς την επιτυχία της επαναγοράς των ομολόγων, οι πληροφορίες που έρχονται από τα dealing rooms των τραπεζών κάνουν λόγο για θετικά μηνύματα και για συμμετοχή, η οποία ενδεχομένως και να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες.

Όπως είναι γνωστό, το βιβλίο προσφορών άνοιξε την Δευτέρα και μέχρι στιγμής παρατηρείται ενδιαφέρον, κυρίως από τα hedge funds, τα οποία έχουν αγοράσει σε χαμηλότατες τιμές μετά το PSI, μεταξύ 11 – 14 cents. Καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, αναφέρουν ότι η διαδικασία και ο χρόνος που επελέγη για την επαναγορά των ομολόγων δεν είναι τυχαίος. Σε λίγες μέρες τελειώνει η χρονιά και οι ξένοι θεσμικοί έχουν μπει ήδη σε διαδικασία να κλείσουν τα βιβλία τους. Η τιμή που προσφέρεται αγγίζει τα 40 cents και διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, πάνω από τις προσδοκίες τους, γράφοντας σημαντικά κέρδη, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τις τιμές που αγόρασαν.

 

Η εκτίμησή τους, είναι ότι οι ίδιοι, αφού γράψουν τα κέρδη τους θα επανέλθουν στην αγορά, αγοράζοντας πάλι ελληνικά ομόλογα, “αποθηκεύοντας τα” στα χαρτοφυλάκιά τους, αναμένοντας το 2014, όπου κατά την Γερμανίδα Καγκελάριο, “ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα φροντίσουμε να ελαφρύνουμε την Ελλάδα από τα χρέη της”.

 

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα θα καταφέρει όχι μόνο να προσεγγίσει τον στόχο των 30 δισ. ευρώ επαναγορασμένων ομολόγων, αλλά και να τον ξεπεράσει (έστω και οριακά, για μερικά εκατομμύρια παραπάνω, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο “R”), αφού ανάλογα με το ενδιαφέρον, η χώρα μας μπορεί να εξαντλήσει το ποσό των 13 δισ. ευρώ που της εξασφαλίζει ο EFSF. Υπολογίζεται ότι τα ξένα funds και τα ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια κατέχουν περί τα 35 δισ. ευρώ. Από αυτά, εκτιμάται ότι οι κάτοχοί τους, θα δεχθούν να επαναγοραστούν τα μισά, περί τα 17 με 18 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν στη μετά το PSI εποχή, ελληνικά ομόλογα αξίας 14 – 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα επαναγοραστούν τα μισά, δηλαδή μεταξύ επτά με οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο πιο πάνω κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες και κοντά στα 10 δισ. ευρώ κατέχουν οι τράπεζες του εξωτερικού. Και μόνο τα μισά να διαθέσουν όσοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα, το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα οποία εκφράζουν ταυτόχρονα την ικανοποίησή τους από τις τιμές που δίνει η κυβέρνηση.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 02:07 - 05 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.