ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή Χ.Α. και ομόλογα για τη νέα έξοδο στις αγορές, η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα - Άνοιξε το βιβλίο για Κύπρο

11:58 - 18 Ιουν 2014 | Ομόλογα
Εν αναμονή Χ.Α. και ομόλογα για τη νέα έξοδο στις αγορές, η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα - Άνοιξε το βιβλίο για Κύπρο
Ένα κρυφτούλι με τις αγορές ενόψει της νέας εξόδου, παίζεται την περίοδο αυτή, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

 Με δεδομένο, ότι οι κυβερνητικοί ρυθμοί στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων έχουν «παγώσει», με το Μαξίμου να διαρρέει ότι όλες οι δεσμεύσεις της χώρας για τις επόμενες δόσεις των 2 δις. ευρώ θα τηρηθούν, οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό, ως φήμη, ότι η χώρα πρόκειται να ξαναβγει στις αγορές με πιθανότερο σενάριο αυτό της έκδοσης επταετούς ομολόγου ύψους 3 δις. ευρώ, τόσο το Χ.Α., όσο και τα ομόλογα άρχισαν να χάνουν.

 

Το Χ.Α. υποχωρεί εδώ και πέντε συνεδριάσεις και τα ομόλογα υποχωρούν στα επίπεδα του 82,52 με την απόδοση να ανεβαίνει στο 5,7%.  Οι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχει νευρικότητα που συνδέεται τόσο με τη χαλάρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όσο και με το ενδεχόμενο η χώρα να μην πάρει τις δόσεις των 2 δις. ευρώ, οπότε θα χρειαστεί να καταφύγει στις αγορές. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,905 της έκδοσης του περασμένου Απριλίου. Σημειωτέον, ότι σήμερα έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ζητεί 1,5 δις. ευρώ με επιτόκιο 4,90%. Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ακόμα ότι οι ξένοι δεν έχουν άπλετο χρήμα να διαθέσουν στην Ελλάδα. Διότι δεν είναι μόνο η Ελληνική Δημοκρατία που θέλει να δανειστεί, αλλά είναι και οι επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας για φθηνά δάνεια στις τράπεζες, που σημαίνει ότι ομολογιακά, όπως του Μυτιληναίου για παράδειγμα, πηγαίνουν πιο πίσω.

 

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. έχουν σχεδόν… παγώσει, αφού ο τζίρος δεν ξεπερνάει καν τα 56 εκατ. ευρώ, έπειτα από 3 ώρες συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα επίπεδα των 1.250 μονάδων σε μια αδιάφορη συνεδρίαση.

 

Πάντως,πηγές της κυβέρνησης  αναφέρουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να βγει στις αγορές από… χθες, που σημαίνει ότι παρασκηνιακά έχουν γίνει όλες οι διεργασίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.