ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τσίμπησαν" τα ομόλογα της περιφέρειας, μετά το αίτημα της Ιταλίας για επιμήκυνση του χρέους της

15:43 - 20 Ιουν 2014 | Ομόλογα
Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, μετά την είδηση ότι η Ιταλία επιδιώκει να επεκτείνει τη διάρκεια ωρίμανσης του χρέους της.


 

Η ανταλλαγή χρέους στην οποία προχωρά η Ιταλία, ώθησε κάποιους επενδυτές να «κλείσουν» τα κέρδη τους μετά από το πρόσφατο ράλι που πήρε ώθηση από την απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Συγκεκριμένα, η Ιταλία προσφέρει να ανταλλάξει νέα ομόλογα που λήγουν το 2022 για ομόλογα του 2015 και του 2017, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειες να μετατρέψει το βραχυπρόθεσμο χρέος της σε μακροπρόθεσμο και να μειώσει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών της αγοράς.


Τα ομόλογα των χωρών του Νότου της ευρωζώνης, των οποίων σημαντικό μέρος των ομολόγων λήγει μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, έχουν προγραμματίσει αρκετές ανταλλαγές χρέους ή επαναγορά χρέους τους τελευταίους μήνες, για να περιοριστούν οι ανάγκες βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

 

Το βάρος αναχρηματοδότησης έχει αυξηθεί από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2011 και το 2012, όταν η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν μακροπρόθεσμο ρίσκο σήμαινε ότι οι χώρες της περιφέρειας ήταν σε θέση να πουλήσουν μόνο βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Η προσφορά της Ιταλίας για την ανταλλαγή ομολόγων αξίας έως και 2,5 δισ. ευρώ, προκάλεσε sell-off στην αγορά ομολόγων από τους επενδυτές οι οποίοι απαιτούν ένα υψηλότερο ασφάλιστρο για την διακράτηση ενός μακροπρόθεσμου τίτλου.


Είναι επίσης μια ευκαιρία να «κλείσουν» τα κέρδη μετά από την πτώση των αποδόσεων κατά 7 μονάδες βάσης την Πέμπτη, όταν η Federal Reserve διαμήνυσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σύντομα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:00 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.