ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κυβερνήσεις βάζουν πλάτη στις προσπάθειες της ΕΚΤ

16:55 - 13 Ιαν 2016 | Ομόλογα
Οι κυβερνήσεις βάζουν πλάτη στις προσπάθειες της ΕΚΤ
Ο Μάριο Ντράγκι μπορεί πολύ σύντομα να ανακαλύψει πως σε ό,τι αφορά στη στήριξη της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι μόνη.

Όπως τονίζει το Bloomberg, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ προχωρά με τη νομισματική χαλάρωση για να στηρίξει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οι κυβερνήσεις απαντούν στις εκκλήσεις του για πιο τονωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, σύμφωνα με τον Francesco Garzarelli της Goldman Sachs. Ο στρατηγικός αναλυτής προβλέψει ότι τα μέτρα θα τονώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 0,4% φέτος.

«Υπάρχει κάποια χαλάρωση στη δημοσιονομική στάση –όχι σε βαθμό που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, όχι σε βαθμό που θα εκτόπιζε τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Garzarelli, προσθέτοντας ότι η χαλάρωση «συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χαλαρώνεις τη ζώνη, αλλά επίσης εμπλέκεσαι σε μια αλλαγή τρόπου ζωής».

Η μεταστροφή προς περισσότερη κυβερνητική δαπάνη και προς στρατηγικές που στηρίζουν την ανάκαμψη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή από τη λιτότητα υπέρ της οποίας κήρυτταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο peak της κρίσης χρέους της περιοχής. Παρότι οι δικαιολογίες για χαλαρότερη πολιτική είναι πολλές -περιλαμβανομένων της δαπάνης για τους μετανάστες στη Γερμανία και για τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις- οι δαπάνες προσθέτουν τόνωση στα χαμηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.