ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόλογα του Ιράν αγοράζει το Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας

12:24 - 19 Φεβ 2016 | Ομόλογα
Ομόλογα του Ιράν αγοράζει το Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας
Ομόλογα του Ιράν αγοράζει και πάλι το Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας (Norway Sovereign Wealth), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του νορβηγικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς μετά και την πρόσφατη άρση των κυρώσεων, η ιρανική οικονομία επιστρέφει για τα καλά στην παγκόσμια αγορά.

Το Ταμείο είχε σταματήσει να επενδύει στο χρέος του ιρανικού δημοσίου από τον Ιανουάριο 2014, λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην χώρα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων του Ιράν, ύψους περίπου 4,5 δισ. δολ., φτάνουν στο 20%, όταν τα πενταετή ρωσικά και τουρκικά ομόλογα προσφέρουν αποδόσεις 10,39% και 10,57% αντιστοίχως. 
Το Νορβηγικό Ταμείο είναι μακράν το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του κόσμου, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να φτάνουν τα 810 δισ. δολ., προσφέροντας κυβερνητικά ομόλογα με πολύ χαμηλό (σχεδόν μηδενικό) επιτόκιο, ελκύοντας έτσι πολλούς υποψήφιους αγοραστές.
Μπορεί η χαμηλή απόδοση να μην προσφέρει μεγάλα κέρδη, το Ταμείο όμως επενδύει τα έσοδα αποκλειστικά σε ακίνητα, βρίσκοντας έτσι άλλες πηγές εσόδων.
Από τους συνολικά 810 δισ. δολ, μόνο το 5% χρησιμοποιείται αυτήν την στιγμή από το ταμείο, ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσοστού στο 15%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.