ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρά παραμονή της Κύπρου στα «σκουπίδια» βλέπει η Fitch

10:02 - 25 Απρ 2016 | Ομόλογα
Μακρά παραμονή της Κύπρου στα «σκουπίδια» βλέπει η Fitch
Μια φράση στην τελευταία έκθεση των Fitch αποκρυσταλλώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος μετά την επιτυχή της έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής. Ο οίκος εκτιμά ότι η «αδύνατη εξωτερική θέση της Κύπρου συνεπάγεται ότι ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη, μεσοπρόθεσμα, για περαιτέρω οικονομική εξισορρόπηση».

Ο οίκος, όπως και οι Moody's και Standard and Poor's, αποφάσισε την Παρασκευή να διατηρήσει την αξιολόγηση της Κύπρου στο Β+. Η διαβάθμιση της Κύπρου βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία στους Fitch και τους Moody's και τρεις βαθμίδες από τους S&P.

Ο δρόμος για αποκατάσταση του αξιόχρεου της Κύπρου, που βρίσκεται σήμερα στην κατηγορία σκουπίδια, θα είναι μακρύς, καθώς οι παράγοντες που εντοπίζει ο οίκος δεν πρόκειται να αλλάξουν σύντομα, όπως μεταδίδει το StockWatch.

Οι Fitch σημειώνουν το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Κύπρου. Το δημόσιο χρέος, που αναρριχήθηκε στο 109% του ΑΕΠ το 2015, είναι πέραν του διπλάσιου του ενδιάμεσου των χωρών με μέση διαβάθμιση Β, αναφέρει με νόημα ο οίκος.

 

Το ιδιωτικό χρέος αποτυπώνεται από τα ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού και από το μεγάλο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ο οίκος κάνει εκτενή μνεία στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνοντας ότι φθάνουν το 45% των συνολικών δανείων. Αναφέρει ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη για €16,9 δισ. από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχεί με το 97% του ΑΕΠ. Οι τράπεζες έχουν κεφάλαια μόνο €6,6 δισ. για να καλύψουν πιθανές ζημιές από αυτά τα δάνεια.

 

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί σημαντικό τον ρυθμό θεραπείας των αναδιαρθρωμένων δανείων, που φθάνει το 76%, οι Fitch τονίζουν ότι το 30% (αντί το 24%) των δανείων αυτών βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Ο οίκος θεωρεί «ισχυρή» τη δημοσιονομική διαχείριση και αναμένει ότι η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα 0,2% το 2016 και 1% το 2017. Τονίζει όμως ότι με τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, η Κύπρος είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Αν δηλαδή τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, η Κύπρος θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τις ενδογενείς και εξωγενείς προκλήσεις. Αν όμως προκύψει μια απρόσμενη εξέλιξη, η χώρα θα είναι ευάλωτη λόγω του ήδη υψηλού χρέους.

 

Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 100% μέχρι το 2017 και ότι με το ρευστό που διαθέτει μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2016.

Στις προβλέψεις του ο οίκος δεν περιλαμβάνει τα πιθανά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. «Η βελτίωση της οικονομίας και η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής μπορούν να μειώσουν την επείγουσα ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών», αναφέρει ο οίκος.

Η διαβάθμιση της Κύπρου βρίσκεται σε θετικό ορίζοντα για τους Fitch και τους Standard and Poor's, που αναμένουν την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να αναβαθμίσουν την Κύπρο. Οι Moody's έχουν σταθερό τον ορίζοντα της δικής τους αξιολόγησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.