ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Σήμερα αποφασίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο για «υπερόπλο» Ντράγκι

10:44 - 21 Ιουν 2016 | Ομόλογα
Γερμανία: Σήμερα αποφασίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο για «υπερόπλο» Ντράγκι
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για τη νομιμότητα του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της δυνατότητας της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση και να πυροδοτήσει έναν δικαστικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και του ισχυρότερου μέλους του.

Το πρόγραμμα ΟΜΤ, όπως αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε στο πλαίσιο της δέσμευσης του Μάριο Ντράγκι να κάνει «ότι χρειαστεί» για να διατηρήσει το ευρώ, δίνοντας στην ΕΚΤ ευρείες εξουσίες για την αγορά χρέους των χωρών-μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε το περασμένο καλοκαίρι το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο ομάδα 35.000 ατόμων από τη Γερμανία –μεταξύ των οποίων πολιτικοί και ακαδημαϊκοί- εξακολουθούν να θέλουν να σταματήσει, υποστηρίζοντας στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ότι υπερβαίνει την εντολή της ΕΚΤ και παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία.

 

Ο περιορισμός του ΟΜΤ δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΚΤ, όμως ίσως περιορίσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Τράπεζας να αντιμετωπίσει κρίσεις, να εγείρει αμφιβολίες για την χρήση των όποιων μελλοντικών «ανορθόδοξων» εργαλείων, αλλά και να ενισχύσει μια ξεχωριστή νομική διαμάχη ως προς το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης ύψους 1,74 τρισ. ευρώ.

 

Οι ειδήμονες υποστηρίζουν πως αν και μια ξεκάθαρη απόρριψη του ΟΜΤ δεν είναι πιθανή, ωστόσο το γερμανικό δικαστήριο θα μπορούσε να φέρει αντιρρήσεις, ζητώντας να μπουν κάποιοι περιορισμοί στη συμμετοχή της Bundesbank. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να φέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέναντι στους ανώτατους δικαστές της Γερμανίας, οδηγώντας πιθανότατα σε μια παρατεταμένη μάχη υπεροχής εντός του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:54 - 21 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.