ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

10:48 - 06 Ιουλ 2016 | Ομόλογα
Αυξάνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα
Αυξάνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών στις αγορές τόσο για τις ιταλικές τράπεζες όσο και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το δημοψήφισμα του φθινοπώρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κινείται πάνω από την αντίστοιχη ισπανική και το spread μεταξύ των δύο χωρών να έχει διευρυνθεί σε νέο υψηλό επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με αναλυτές ένα sell off των ομολόγων τον Οκτώβριο θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία ωστόσο, οι κινήσεις τους θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 

Σύμφωνα με την JP Morgan Chase, ένα θετικό αποτέλεσμα θα λειτουργήσει θετικά για τον Ματέο Ρέντσι και τις πολιτικές τους, αλλά και θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το spread των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

 

Αντίθετα, ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα σημάνει την παραίτηση Ρέντσι και τη δημιουργία ενός ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα αυξηθούν και το spread με τα ισπανικά ομόλογα θα εκτοξευτεί.

Σύμφωνα με την Pacific Investment Management Co., ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει sell off στα ιταλικά ομόλογα, γεγονός που θα αποτελέσει ευκαιρία αγοράς.

 

Ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των επόμενων μηνών στην Ιταλία χαρακτηρίζει η Citigroup το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αβεβαιότητα, πρόωρες εκλογές ή ακόμα και στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατική κυβέρνησης έως το 2017.

 

Για την Societe Generale οι πρ οπτικές της ιταλικής οικονομίας ενέχουν πολλά ρίσκα σχετικά με το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου αλλά και με τις ιταλικές τράπεζες. Αν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι με αυτό το δημοψήφισμα απορριφθούν τότε ο δρόμος ανοίγει για τον σχηματισμό 

νέας κυβέρνησης και ίσως ακόμα και για εκλογές.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.