ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Οι επενδυτές χάνουν 500 δισ. από τη βουτιά των ομολόγων

13:02 - 01 Σεπ 2016 | Ομόλογα
Fitch: Οι επενδυτές χάνουν 500 δισ. από τη βουτιά των ομολόγων
Εντείνεται η πίεση στα έσοδα των επενδυτών από τόκους, λόγω της βουτιάς στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις, πάντως, δεν παραπονιούνται, μεταδίδει το CNBC.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Fitch Ratings την Τετάρτη, σε σύγκριση με τις αποδόσεις το 2011, οι επενδυτές παγκοσμίως χάνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 500 δισ. δολαρίων από κυβερνητικό χρέος περίπου 38 τρισ. δολαρίων.

 

«Τα οφέλη της φθηνής ρευστότητας έχουν στην πραγματικότητα μεταφερθεί από τους παγκόσμιους επενδυτές στις κυβερνήσεις που εκδίδουν χρέος, καθώς τα κόστη του κυβερνητικού δανεισμού έχουν μειωθεί εξαιτίας της νομισματικής τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες», ανέφερε ο οίκος στο κείμενό του.

 

«Αυτό έχει επιβάλει νέες δυσκολίες για τους επενδυτές που βασίζονται σε αυτά τα έσοδα, όπως οιασφαλιστικές εταιρίες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να δανείζονται με όλο και πιο ελκυστικά επιτόκια», πρόσθεσε.

Οι δανειζόμενοι ωστόσο, θα καρπωθούν τα οφέλη με αργό ρυθμό, καθώς τα ομόλογα με υψηλότερα επιτόκια τοκομεριδίου λήγουν και εκδίδονται νέα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια», τόνισε ο Fitch.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδυτές που είχαν την τάση να αγοράζουν τίτλους και να τους κρατούν μέχρι τη λήξη, θα αναγκαστούν να επενδύσουν νέα μετρητά σε ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια, μειώνοντας τα χρήματα που κέρδισαν από τις πληρωμές των επιτοκίων τοκομεριδίου.

 

Όπως σημειώνει το διεθνές δίκτυο, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων έχουν εμφανίσει τεράστια πτώση σε όλο τον κόσμο, λόγω της τόνωσης από κεντρικές τράπεζες. Χώρες όπως η Γερμανία και ηΙαπωνία έχουν πουλήσει σε δημοπρασίες ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Παράλληλα, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ τον Ιούλιο.

 

Ο Fitch εκτιμά ότι, με τον καιρό, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να ωθήσει περισσότερες κυβερνήσεις προς τη δημοσιονομική τόνωση, ως εργαλείο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Υπάρχουν ακόμη, πάντως, ανησυχίες για τις κυβερνήσεις. Μια παρατεταμένη υποχώρηση των αποδόσεων θα μπορούσε να πιέσει προς τα πάνω τα επίπεδα του κυβερνητικού χρέους και να αυξήσει το χρέος των νοικοκυριών, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.