ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Γιατί οι επενδυτές πουλάνε μακροπρόθεσμα ομόλογα στην ευρωζώνη

14:35 - 08 Σεπ 2016 | Ομόλογα
Reuters: Γιατί οι επενδυτές πουλάνε μακροπρόθεσμα ομόλογα στην ευρωζώνη
Σε πώληση μακροπρόθεσμων ομολόγων που τους απαλλάσσει από την υποχρέωση αποπληρωμής του ποσού για μεγάλο χρονικό διάστημα, προχωράνε μαζικά οι χώρες της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία έχουν προχωρήσει φέτος  σε πώληση 50ετών ομολόγων, εξασφαλίζοντας ιστορικά χαμηλές αποδόσεις , ενώ τελευταία στην λίστα έρχεται να προστεθεί η Ιταλία, η οποία φέρεται να βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε συζητήσεις με μεγάλους επενδυτές για την έκδοση του πρώτου 50ετούς τίτλου της στην ιστορία.

Η Ιρλανδία και το Βέλγιο δε, έχουν πουλήσει 100ετές ομόλογο, αν και όχι πολύ μεγάλου ποσού.

 

Ορισμένοι τραπεζίτες προειδοποιούν πως υπάρχει κάποιο σημείο από το οποίο τέτοιου είδους συναλλαγές δεν βγάζουν  νόημα. Υπολογίζουν πως η Ιταλία για παράδειγμα θα μπορούσε να κερδίσει από τις πληρωμές τόκων αν αντί 50ετολυς ομολόγου, πουλούσε 30ετλες τίτλο και γύρναγε μετά από 3 δεκαετίες στις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια για τα επόμενα 20 χρόνια.

 

Τα κράτη όμως προσπαθούν να προστατευθούν έναντι μελλοντικών σοκ όπως η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, όπου ορισμένες εξ αυτών μάχονται να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμα ομόλογα σε πολύ υψηλές τιμές.

 

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αρκετά ισχυρό, καθώς οι αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους τίτλους έχουν μειωθεί δραματικά, ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα ορισμένες φορές λόγω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ.  Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία επιδιώκουν της τοποθέτησή τους σε μακροπρόθεσμους τίτλους για να εξασφαλίσουν κάποιες, έστω και μικρές αποδόσεις στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.