ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δημοψήφισμα Ρέντσι νέος πονοκέφαλος για την αγορά ομολόγων

12:55 - 04 Οκτ 2016 | Ομόλογα
Το δημοψήφισμα Ρέντσι νέος πονοκέφαλος για την αγορά ομολόγων
Νέος πονοκέφαλος έχει προκύψει για την αγορά ομολόγων, καθώς πλησιάζει το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή του, η χώρα πληρώνει τα περισσότερα για να δανειστεί από το 2014 και μετά, καθώς και σε σύγκριση με την Ισπανία, βάσει των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η αλλαγή υπερτονίζει τον τρόπο με τον οποίο η αγορά ομολόγων συμπεριφέρεται απέναντι σε συγκεκριμένα μέρη της Ευρώπης. Οι μέρες κατά τις οποίες όταν οι επενδυτές ήθελαν να αγοράσουν γερμανικά ομόλογα πουλούσαν ιταλικά, ισπανικά ή πορτογαλικά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς «στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κάποιες χώρες δείχνουν πιο περιφερειακές από άλλες, λόγω των διαφορετικών πολιτικών κινδύνων».

 

«Όταν πρόκειται για την Ιταλία, υπάρχει το θέμα του δημοψηφίσματος και η αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ''Όχι'', πράγμα που θα πυροδοτήσει κάποια πολιτική αναταραχή», εξήγησε ο Patrick Jacq, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas στο Παρίσι.

 

Πέραν της Ελλάδας, η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές αγορές κυβερνητικών ομολόγων στην ευρωζώνη που έχουν χάσει χρήματα επενδυτών τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τους Bloomberg World Bond Indexes.

 

Η Ισπανία εμφάνισε κέρδη που ξεπέρασαν τη μέση απόδοση της περιοχής, καθώς οι πολιτικοί της χώρας φαίνεται ότι εντέλει θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Η ανησυχία στην Πορτογαλία έχει να κάνει με την ικανότητα της νέας -10 μηνών- κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους στόχους για τον προϋπολογισμό.

 

«Η Ισπανία έχει προφανώς ξεπεράσει σε επιδόσεις την Πορτογαλία και την Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες», επιβεβαίωσε ο Martin van Vliet, στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep στο Άμστερνταμ. «Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν τους δικούς τους κινδύνους. Πράγματι, η Ισπανία έχει ξεχωρίσει», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.