ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα τρισ. δολάρια «χάθηκαν» στην αγορά ομολόγων

15:00 - 11 Νοε 2016 | Ομόλογα
Ένα τρισ. δολάρια «χάθηκαν» στην αγορά ομολόγων
Περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια «εξαϋλώθηκαν» από την αξία των ομολόγων παγκοσμίως αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι πολιτικές του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται πως θα οδηγήσουν σε αύξηση των δαπανών και του πληθωρισμού.

Η κεφαλαιοποίηση του δείκτη της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων διολίσθησε κατά 450 δισ. δολάρια την Πέμπτη, μετά από τέσσερις ημέρες συνεχόμενης πτώσης που έφεραν τις συνολικές απώλειες πάνω από τα 1 τρισ. δολάρια, για δεύτερη μόλις φορά μέσα σε δυο δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch που επικαλείται το Bloomberg.

 

Οι παγκόσμιες μετοχές στο ίδιο διάστημα κέρδισαν 1,3 τρισ. δολάρια. Η απόδοση των αμερικανικών 30ετών ομολόγων, που είναι πιο ευάλωτα στις προοπτικές του πληθωρισμού, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο αυτήν την εβδομάδα από τον Ιανουάριο του 2009.

 

Στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα συνεχίζεται και σήμερα το sell-off, με την απόδοση του ιταλικού 30ετούς τίτλου να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, ενώ τα γερμανικά bunds συνεχίζουν να υποχωρούν για πέμπτη ημέρα, φέρνοντας την απόδοσή τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

 

Η αξία του δείκτη Global Broad Market Index της Bank of America, που παρακολουθεί περισσότερα από 24.000 ομόλογα σε όλον τον κόσμο, έχει κάνει «βουτιά» 1,14 τρισ. δολαρίων αυτήν την εβδομάδα, στα 48,1 τρισ. δολάρια. Η μόνη άλλη φορά που υποχώρησε περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια ήταν τον Ιούνιο του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι απειλούσε να μειώσει τις αγορές ομολόγων, οδηγώντας σε ένα selloff που έμεινε γνωστό ως «Taper Tantrum».

 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει κάνει άλμα 37 μ.β. αυτήν την εβδομάδα, ενώ του 30ετούς 39 μ.β. μέχρι την Πέμπτη. Η απόδοση του 10ετούς θα αυξηθεί στο 2,5% το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως προβλέπει η Commonwealth Bank, από 2,15% που ήταν το κλείσιμο της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Barclays Global Aggregate Treasuries Total Return Index, αυτήν την εβδομάδα οι αμερικανικοί κρατικοί τίτλοι «έδωσαν» στους επενδυτές απώλειες 2,9%, περιορίζοντας έτσι τα κέρδη που έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους στο 6,3%. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg, υπάρχει πιθανότητα 80% η Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο, έναντι του 76% που ήταν η πιθανότητα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ζήτηση για αμερικανικό χρέος φθίνει. Η χθεσινή έκδοση ύψους 15 δισ. δολαρίων αμερικανικών 30ετών ομολόγων υπερκαλύφθηκε κατά 2,11 φορές, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, ενώ η δημοπρασία 10ετών ομολόγων την Τετάρτη υπερκαλύφθηκε κατά 2,22 φορές, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 11 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.