ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δίλημμα του Draghi

13:35 - 03 Μαρ 2017 | Ομόλογα
Το δίλημμα του Draghi
Σε δίλημμα βρίσκεται ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi μετά την άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2%, ήτοι εντός του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ο Draghi έχει υποσχεθεί τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), την ώρα που η Γερμανία πιέζει για τερματισμό του προγράμματος και η Ιταλία στηρίζεται επί της ουσίας στην ΕΚΤ, καθώς αποτελεί τον μοναδικό επενδυτή για τα κρατικά της ομόλογα. 


Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2%  τον Φεβρουάριο, από 1,8% τον Ιανουάριο του 20176, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης η Eurostat.


Βασικός λόγος της ανόδου του πληθωρισμού ήταν οι τιμές ενέργειας (9,2%), με εκείνες των τροφών, αλκοόλ και καπνού (2,5%) μα είναι στην επόμενη θέση. 


Οι υπηρεσίες είχαν χαμηλή συμβολή στην άνοδο, ήτοι 1,3%, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα συνέβαλαν κατά 0,2%.
Τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να εντείνουν την πίεση στον Draghi για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. 


Σύμφωνα με τους αναλυτές ωστόσο, δεν αναμένεται ο Draghi να υποχωρήσει στις πιέσεις για tapering, αλλά ούτε και να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο διοικητής της ΕΚΤ θα επικαλεστεί την αδύναμη ανάπτυξη των μισθών, αλλά και την ευκαιριακή άνοδο του πληθωρισμού λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.