ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η Fed θέλει να αυξήσει τα επιτόκια

13:40 - 03 Μαρ 2017 | Ομόλογα
Γιατί η Fed θέλει να αυξήσει τα επιτόκια
Αφού αύξησε τα επιτόκια μόλις δυο φορές μέσα σε 10 χρόνια, η Fed ξαφνικά βιάζεται να προχωρήσει στην επόμενη αύξηση. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει αποκτήσει έναν πολύ hawkish τόνο, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή στα μέσα Μαρτίου, ενώ η Wall Street περιμένει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Ο ένας μετά τον άλλο, είτε ανήκουν στην πλευρά των dovish ή των hawkish, όχι όλοι μετατοπιστεί προς τα δεξιά» είπε ο Rob Martin της Barclays.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις πιο σημαντικοί αξιωματούχοι που έκαναν δηλώσεις είναι οι William Dudley και Lael Brainard, οι οποίο συνήθως είναι πολύ dovish αλλά και ο Jerome Powell. «Όταν οι περιφερειακοί πρόεδροι κάνουν δηλώσεις, δεν είναι συντονισμένοι. 

 

Όταν βλέπουμε δύο άνθρωποι βγαίνουν από το διοικητικό συμβούλιο και δίνουν ένα παρόμοιο μήνυμα, που φαίνεται να έχει υπάρξει συνεννόηση, περιμένω κι ο επικεφαλής να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο όταν θα μιλήσει» είπε ο Martin.

Οι τρεις λόγοι για την αύξηση των επιτοκίων 

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο η Fed θέλει να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων είναι -σύμφωνα με τον David Ader της Inform, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας κρυφής ατζέντας της Fed. Περίπου όταν η Fed θα κληθεί να αποφασίσει για μια αύξηση των επιτοκίων στις 15 Μαρτίου του 2017, λήγει η νομοθετημένη επέκταση του ανώτατου ορίου του χρέους, αναγκάζοντας το Κογκρέσο να παρουσιάσει μια λύση στον προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα κάποια στιγμή το φθινόπωρο, και τότε είναι που η μάχη για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να ανεβάσει το θερμόμετρο στην Ουάσιγκτον. Ενώ αναμένεται ότι η κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα καταλήξουν σε συμφωνία, ο Ader δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρξει πολλή συζήτηση σχετικά και με άλλα θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, τα φορολογικά κίνητρα και πως θα πληρώσει για όλα αυτά. «Νομίζω ότι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα, Εάν μιλάμε γι' αυτό, κι εκείνοι θα μιλάνε γι' αυτό.
Θα μπορούσαμε να έχουμε μια μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους. Η συζήτηση και η διαφωνία εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θα μπορούσε να είναι σοβαρή. Η Fed προφανώς θέλει να αυξήσει τα επιτόκια. Προσπαθεί να αυξήσει τα επιτόκια» λέει ο ίδιος. Ωστόσο, ο Ader άλλαξε άποψη αυτή την εβδομάδα και τώρα σκέφτεται ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο είναι βέβαιη. «Εάν είσαι η Fed θα πεις: ''Ας το κάνουμε τώρα διότι μπορεί να μην έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε αργότερα» είπε ο ίδιος. 


Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τόσο οι επικριτές όσοι και οι «φίλοι» της Fed είναι ανήσυχοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Michael Feroli της JP Morgan αναφέρει σε ένα note ότι η Fed μπορεί να ανησυχεί ότι θα ξεπεράσει τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και του πληθωρισμού. Αυτό θα σήμαινε ότι η Fed είναι πίσω από την καμπύλη, κάτι που προκαλεί δυσαρέσκεια στις αγορές.


Ένας τρίτος λόγος, που διατυπώνεται από την Barclays, είναι ότι η Fed έχει τελειοποιήσει έναν τέλειο διάδρομο για να προσγειώσει μια αύξηση των επιτοκίων. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι τα χρηματιστήρια.  Οι οικονομικές συνθήκες χαλάρωσαν σημαντικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η άνοδος των χρηματιστηρίων δεν έχει συνδυαστεί με μια ανατίμηση του δολαρίου», είπε ο Martin της Barclays.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.