ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι σημερινές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλείουν νέες εκδόσεις

15:05 - 04 Ιουν 2018 | Ομόλογα
Οι σημερινές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλείουν νέες εκδόσεις
Σε απαγορευτικά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρά το γεγονός ότι στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης έχει επιτευχθεί σταδιιακή αποκλιμάκωση μετά την εξεύρεση πολιτικής λύσης για τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Ισπανίας.

Η Ελλάδα παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για τους διαχειριστές ομολόγων αφού ο αργός ρυθμός απόκλισης των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα δεν επιτρέπει σχεδιασμούς για μία χώρα που μετά από 10 χρόνια ύφεσης συνεχίζει να πορεύεται με συνθήκες ύφεσης καθώς πάσχει από υποδομές αφού όλες οι μνημονιακές αλλαγές είχαν επίδραση μόνο στο δημοσιονομικό κομμάτι της χώρας.

 

Τι συμβαίνει σήμερα στην εγχώρια πλατφόρμα ομολόγων

 

Σχεδόν ακίνητη η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων με ελάχιστο τζίρο και πλήρη ανυπαρξία εντολών. Η πρόσφατη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ιταλίας και Ισπανίας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία για την ελληνική οικονομία υποχρεώνοντας τον υπουργό Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτο και τον υφυπουργό Γιώργο Χουλιαράκη να αναστείλλουν τα σχέδια που είχαν για την έκδοση ενός 10ετούς κρατικού ομολόγου το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου 2018, ημερομηνία που εκπνέει το τρίτο μνημόνιο. Δυστυχώς αυτή η αναβολή έχει επιδράσεθι σήμερα στη διατήρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2017.

 

Ποιά είναι τα επίπεδα απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ομόλογα 

 

Η σημερινή τιμή του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύετα σήμερα στα 94,60 λεπτά του ευρώ και την απόδοση να ανέρχεται στο 4,45% όταν το αντίστοιχο 10ετές στη Γερμανία φθάνει το 0,41%, στην Ιταλία το 2,54%, στη Γαλλία το 0,72%, στην Ισπανία το 1,36%, στη Πορτογαλία το 1,75%, και στη Κύπρο το αντίστοιχο δεκαετές διαπραγματεύεται στο 2,75%. 

Η μέση τιμή του ελληνικού 5ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματεύεται στα 99,00 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,74%. Το 7ετές κρατικό ομόλογο έχει τιμή στα 95,80 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 4,08% ενώ θυμίζουμε ότι είχε ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στις 9 Φερβουαρίου με απόδοση στο 3,66%.

 

Οι αποδόσεις στην εγχώρια εταιρική πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών 

 

Η απόδοση του ομολόγου του Μυτιληναίου διαπραγματεύεται στο 2,99%, του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο 2,94%, της Coral στο 2,90% της Γεκ Τέρνα στο 4,10% και της Τέρνα Ενεργειακή στο 3,97%. Επίσης η απόδοση τoυ ομολόγου της  Housemarket διαπραγγματεύεται στο 4,00% και της Sunlight στο 4,53%.

Ανέστης Ντόκας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.