ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aφορμή για ρευστοποιήσεις €20 εκατ. στα κρατικά ομόλογα λόγω ESM

16:31 - 08 Ιουν 2018 | Ομόλογα
Aφορμή για ρευστοποιήσεις €20 εκατ. στα κρατικά ομόλογα λόγω ESM
Σε μία οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση η καθυστέρηση της υποδόσης του 1 δια. ευρώ από τον ΕSM δεν θα επηρέαζε την ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί έρχεται ένα 24ωρο μετά την διαρροή από το υπουργείο οικονομικών στο πρακτορείο Ρώϋτερς ότι αναβάλλεται η έκδοση 10ετούς ομολόγου τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του γ΄τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Περισσοτερα από 20 εκατ. ευρώ κρατικά ομόλογα ρευστοποιήθηκαν σήμερα στην ΗΔΑΤ από τους διαχειριστές ομολόγων, καθώς το κλίμα από την έναρξη της ημέρας παρέμεινε αρνητικό σ όλη την Ευρώπη αφού ηη νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Ρώμη ξεκαθάρισε πως ετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική πολιτική και το χρέος.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής της κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, αντισυστημικό) και της Λέγκας (άκρα δεξιά), εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής την Τετάρτη, κάτι που του επιτρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει μειώσεις φόρων, αυξήσεις επιδομάτων και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

 

Σε νέα περιδίνιση τα κρατικά ομόλογα 

 

Μετά από μία εβδομάδα προσωρινής ηρεμίας τα κρατικά ομόλογα εισήλθαν ξανά σε περίοδο αναταράξεων όπως αποτυπώνεται στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Σήμερα στο κλείσιμο της ημέρας και της εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί στο 4,64%, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται στο 4,32% και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 3,97%. Ετσι συνεχίζεται η ανοδική πορεία του spread του 10ετούς ομολόγου που διαπργματεύεται στις 419 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων χρέους παρουσιάζουν την εξής εικόνα: Ιταλία 3,06%, Γαλλία 0,81%, Ισπανία 1,45%, Πορτογαλία 2,02%, Ιρλανδία 1,03%, Κύπρος 2,94% και Γερμανία 0,45%.

 

Ανέστης Ντόκας 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:43 - 08 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.