ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα κρατικά ομόλογα δείχνουν ανησυχία για πιθανές πολιτικές εξελίξεις

15:13 - 30 Ιουλ 2018 | Ομόλογα
Tα κρατικά ομόλογα δείχνουν ανησυχία για πιθανές πολιτικές εξελίξεις
Υποχώρησαν σήμερα οι τιμές των κρατικών ομολόγων με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι αποδόσεις. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε υποτονικά επίπεδα και δεν ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι διαχειριστές ομολόγων διαβλέπουν μία αλλαγή της τάσης στην εγχώρια δευτερογενή αγορά τίτλων.

Το spread(διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές) επιδεινώθηκε σήμερα σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και διαμορφώθηκε στις 341 μονάδες βάσης. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στα 99,20 λεπτά του ευρώ και η απόδοση της απόδοσης διαπραγματεύεται στο 3,85%. Στο 7ετές κρατικό ομόλογο η απόδοση ενισχύεται στο επίπεδο του 3,39% από το ιστορικό χαμηλό των 3,35% που είχε καταγράψει στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 27 Ιουλίου 2018. Η τιμή του 7ετούς κρατικού ομολόγου ανέρχεται στα 99,90 λεπτά του ευρώ. Η τιμή του 5ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στα 102,63 λεπτά του ευρώ  με την απόδοση να έχει αναρριχηθεί στο 2,87% από 2,83% της περασμένης Παρασκευής.

 

Πως εξηγούν τη πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων οι διαχειριστές

 

Είναι η πρώτη φορά που η εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων δείχνει να ανησυχεί για το κόστος που θα έχει στη κυβέρνηση η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας μεταπολεμικά. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι διαχειριστές ομολόγων σε dealing rooms ξένων τραπεζών, η σημερινή πτώση των τιμών ίσως αποτυπώνει τους φόβους των επενδυτών ότι η σημερινή κυβέρνηση δύσκολα θα εξέλεθι χωρίς απώλειες από την ανείπωτη τραγωδια που έπληξε την Ανατολική Αττική. Μάλιστα οι ίδιοι διαχειριστές δεν αποκλείουν και πρόωρες πολιτικές εξελίξεις με πιθανότητα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

 

Οι αποδόσεις στα 10ετή ευρωπαϊκά ομόλογα

 

Το ιταλικό 10ετές ομόλογο παρουσιάζει απόδοση 2,76%, το γαλλικό δεκαετές έχει απόδοση 0,73%, η ισπανική δεκαετία παρουσιάζει απόδοση 1,41%, η πορτογαλική δεκαετία έχει απόδοση 1,75%. Επίσης η ιρλανδική δεκαετία έχει απόδοση 0,90%, η γερμανική δεκαετία παρουσιάζει απόδοση 0,44% και η κυπριακή δεκαετία έχει απόδοση 2,08%.

 

Ανέστης Ντόκας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.