ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι ξένοι ρευστοποιούν για 2η συνεχή συνεδρίαση κρατικά ομόλογα;

14:45 - 31 Ιουλ 2018 | Ομόλογα
Γιατί οι ξένοι ρευστοποιούν για 2η συνεχή συνεδρίαση κρατικά ομόλογα;
Επιδεινώθηκε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η εικόνα των κρατικών ομολόγων καθώς εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις από την έναρξη της συνεδρίασης με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές και να ενισχύονται οι αποδόσεις.

Η τιμή του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματεύεται στα 98,40 λεπτά του ευρώ από 99,20 λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης ενώ η σημερινή απόδοση προσεγγίζει ξανά το 4% και κυμαίνεται στο 3,95% από 3,85% της χθεσινής συνεδρίασης. Ταυτόχρονα η τιμή του 7ετούς κρατικού ομολόγου ανέρχεται στα 99,33 λεπτά του ευρώ από 99,90 λεπτά της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με την απόδοση να έχει αναρριχηθεί στο 3,49% από 3,395 της χθεσινής μέρας. Το 5ετές κρατικό ομόλογο αποτιμάται σήμερα στα 102,15 λεπτά του ευρώ έναντι τιμής 102,63 λεπτών της χθεσινής μέρας με την απόδοση να έχει ενισχυθεί στη σημερινή συνεδρίαση στο 2,98% από 2,87% της χθεσινής μέρας. Επίσης το spread(διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) έχει ενισχυθεί κατά 9 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τη χθεσινή μέρα και διαμορφώνεται στις 350 μονάδες βάσης. 

Την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανέρχεται στο 2,77% , της γαλλικής δεκαετίας η απόδοση διαμορφώνεται στο 0,74%, του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου η απόδοση φθάνει το 1,41% και η απόδοση της πορτογαλικής δεκαετίας ανέρχεται στο 1,74%. Επίσης η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,91%, του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου η απόδοση φθάνει το 0,45% και η κυπριακή δεκαετία έχει απόδοση 2,12%.

 

Ποιοί είναι οι λόγοι που ρευστοποιούν τα ξένα funds για 2η συνεχή μέρα

 

Ο πρώτος λόγος είναι ότι λόγω έλλειψης ρευστότητας και καθώς προχωρά η θερινή ραστώνη και οι διαχειριστές θέλουν να πάνε διακοπές προχωρούν στη κατοχύρωση των κερδών που τους έχουν δώσει τα κρατικά ομόλογα από την αρχή της οικονομικής χρήσης. Ο δεύτερος και μάλιστα ουσιαστικότερος λόγος είναι ότι δεν θέλουν οι διαχειριστές να εγκλωβιστούν σε χαμηλότερες τιμές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αφού μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου θα προκαλέσει αναπόφευκτα νέα μεγάλη πτώση τιμών. Βέβαια αυτή τη στιγμή με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να προσεγγίζει ξανά το 4% είναι απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη στο επιτελείο του υπουργείου οικονομικών. Ωστόσο και μόνο η εκκρεμότητα που υπάρχει για την νέα έκδοση ομολόγου έχει θορυβήσει τους επενδυτές αφού η Ελλάδα ακόμη δεν δίνει την εντύπωση χώρας που εφαρμόζει όσα έχει υπογράψει και προβλέπονται από τα τρία μνημόνια που έχουν προηγηθεί τη περίοδο 2010-2018.

 

 

Ανέστης Ντόκας 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.