ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρό όφελος για τα διεθνή ελληνικά εταιρικά ομόλογα από την έκδοση του 5ετούς Κύριο

10:26 - 06 Φεβ 2019 | Ομόλογα
Μικρό όφελος για τα διεθνή ελληνικά εταιρικά ομόλογα από την έκδοση του 5ετούς
Δεν περιορίσθηκε αρκετά το country risk(επενδυτικό ρίσκο) της Ελλάδας από την έκδοση του νέου 5ετούς κρατικού ομολόγου που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στην ΗΔΑΤ τη περασμένη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019. Ακόμη και σήμερα και παρά το γεγονός ότι η απόδοση του 5ετούς διαπραγματεύεται με απόδοση στο 3,32% από 3,60% αρχική απόδοση το spread(διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) παραμένει σε απαγορευμένα επίπεδα και διαπραγματεύεται στις 370 μονάδες βάσης.

Ποια ελληνικά εταιρικά ομόλογα ευνοήθηκαν

Το εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ ευνοήθηκε από την ενίσχυση της τιμής του νέου 5ετούς κρατικού ομολόγου. Ειδικότερα στις 31 Ιανουαρίου 2019 η απόδοση του ΟΤΕ διαπραγματευόταν στο 1,22% ενώ χθές η απόδοση είχε υποχωρήσει στο 1,14%. Επίσης βελτίωση στην απόδοση έδειξε και το εταιρικό ομόλογο της Intralot. Στις 31/1/2019 είχε απόδοση 16,47% και χθές 5 Φεβρουαρίου 2019 η απόδοση είχε υποχωρήσει στο 15,85%.

Αντίθετα το εταιρικό ομόλογο των ΕΛΠΕ με λήξη στις 4/7/2019 είχε απόδοση 1,91% τη πρώτη μέρα που διαπραγματεύθηκε το 5ετές κρατικό ομόλογο και χθές είχε αυξηθεί στο 2,00%. Επίσης το διεθνές εταιρικό ομόλογο της ΔΕΗ έχει παραμείνει αμετάβλητο ως προς την απόδοσή του από τις 31/1 έως 5/2 2019 στο 9%.

Ποια διεθνή ομολογιακά δάνεια λήγουν μέχρι το 2022 και με τι κόστος δανεισμού

Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις όπως κατάφεραν να εξέλθουν αλώβητες της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ύφεσης που γνώρισε η Ελλάδα, αντίστοιχα έχουν καταφέρει από την αρχή της χρονιάς και σε επίπεδο 10μηνου 2018 να δανείζονται αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με το Ελληνικό Δημόσιο. Η βασική αιτία αυτής της εξέλιξης όπως θα την περιγράψουμε στη συνέχεια είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες: α) δεν εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά αφού παρουσιάζουν ισχυρό δείκτη εξωστρέφειας και β) προφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού τις ταμειακές τους ροές διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλά το δανεισμό τους.

Το 2020 λήγει άλλο ένα διεθνές εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ με επιτόκιο δανεισμού να διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,14%. Ακολουθεί το 2021 η λήξη ομολόγου για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και με επιτόκιο δανεισμού στο 1,5%. Επίσης την ίδια χρονιά λήγει το διεθνές εταιρικό ομόλογο της Itralot με επιτόκιο δανεισμού 15,85% και των Ελληνικών Πετρελαίων με μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 2,00%. Το 2022 λήγουν οι εκδόσεις για 4 διεθνή εταιρικά ομόλογα.

Πρόκειται για την Motor Oil με μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 2,69%, για το ομόλογο του ΟΤΕ το επιτόκιο δανεισμού διαπραγματεύεται στο 1,64%. Επίσης  η Itralot έχει μέσο επιτόκιο δανεισμού 10,54%  για το οικονομικό έτος 2022 και ο Τιτάνας εμφανίζει επιτόκιο δανεισμού 3,31%.

Ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

Οι μόνες εισηγμένες επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις που αναφέραμε είναι να επιδεινωθεί το επενδυτικό ρίσκου (country risk) της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα εγκλωβιστεί για περίπου 10 μήνες στην προεκλογική περίοδο

Επενδυτική διέξοδος οι εκδόσεις ομολόγων για τις υγιείς επιχειρήσεις

Η  εικόνα πάντως συνολικά από την αρχή του έτους είναι ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.