ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: «Μετέωρη» η απόφαση για το ρυθμό αγοράς ομολόγων

14:54 - 10 Μαϊ 2021 | Ομόλογα
ΕΚΤ: «Μετέωρη» η απόφαση για το ρυθμό αγοράς ομολόγων
Τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την αύξηση των αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της για την πανδημία του κορονοϊού (PEPP), αν αυτό θα είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών δανεισμού, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Όπως δήλωσε ο Λέιν, «μπορεί να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις αγορές μας, ανάλογα με ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσουμε ευνοϊκές τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Η γενική δέσμευσή μας είναι η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών».

Ήδη από τον Μάρτιο, η ΕΚΤ, είχε αποφασίσει την αύξηση των αγορών ομολόγων για το δεύτερο τρίμηνο, προκειμένου να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεών τους που είχε προηγηθεί. Η συνέχεια θα αποφασιστεί στις 10 Ιουνίου.

Η μείωση των αγορών ομολόγων έχει ζητηθεί από ορισμένους αξιωματούχους, ενώ από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε ορατή πίεση για μία αύξησή τους. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή θα είναι μεταξύ της διατήρησης του σημερινού ρυθμού ή μείωσής του.

Οι δηλώσεις του Λέιν υποδηλώνουν ότι η απόφαση για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων παραμένει ανοικτή, καθώς η ανάκαμψη εκδηλώνεται αργότερα από ό,τι ήλπιζαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να χρειαστεί έναν ακόμη χρόνο για να επανέλθει στο προ του κορονοϊού επίπεδό της.

Ο Λέιν ανέφερε, επίσης, ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επανέλθει πριν από το 2023 στα προ του κορονοϊού επίπεδα και ότι θα απαιτήσει μία «συνεχή προσπάθεια» από την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 10 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.