ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νάγκελ-ΕΚΤ: Μοντελοποίηση του νέου σχήματος αγοράς ομολόγων βάσει του OMT

22:17 - 11 Ιουλ 2022 | Ομόλογα
Νάγκελ-ΕΚΤ: Μοντελοποίηση του νέου σχήματος αγοράς ομολόγων βάσει του OMT
Η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε μοντελοποίηση του επικείμενου σχεδίου αγοράς ομολόγων που ετοιμάζει, με στόχο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, με βάση αυτό που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος της ΕΚΤ, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται στην εμπειρία του προγράμματος OMT (Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάγκελ, προσθέτοντας ότι το εν λόγω εργαλείο δεν πρέπει «να δίνει την εντύπωση ότι αποθαρρύνει την εξυγίανση της δημοσιονομικής πολιτικής», όπως μεταδίδει το Reuters.

Το OMT, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστο αριθμό ομολόγων από χώρες που υποβάλλουν αίτηση για διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της ευρωζώνης. Ωστόσο, αυτή η προϋπόθεση θεωρείται πλέον ευρέως ως πολιτικά δυσάρεστη.

Το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αλλά και μόνο η ανακοίνωσή του εξάλειψε τις εικασίες για ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.