ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «βουτιά» του Bitcoin προμηνύει «χειμώνα κρυπτονομισμάτων»- Οι τρεις «πονοκέφαλοι»

09:04 - 18 Ιαν 2022 | Νομίσματα
Η «βουτιά» του Bitcoin προμηνύει «χειμώνα κρυπτονομισμάτων»- Οι τρεις «πονοκέφαλοι»
Το Bitcoin συνεχίζει την πτωτική πορεία του και αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας UBS εκτιμούν ότι ίσως βρισκόμαστε προ ενός ακόμα «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων» που θα έριχνε τόσο τις τιμές που θα έκαναν χρόνια να ανακάμψουν.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Μάλκολμ, οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve το 2022 πρόκειται να μειώσουν την ελκυστικότητα των κρυπτονομισμάτων όπως το Βitcoin στα μάτια πολλών επενδυτών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυξανόμενα επιτόκια δημιουργούν προβληματισμό για το αν το Βitcoin είναι ένα καλό εναλλακτικό νόμισμα ή αποθήκευση αξίας.

Επίσης, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έχει κάποια «κενά», ενώ αν έμπαινε κάποιο επίσημο ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη του κλάδου.

Η τιμή του Bitcoin έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αγορές πείθονται πλέον ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις ή περισσότερες φορές το 2022. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση υποχώρησε περίπου 1% στα 42.722 δολάρια τη Δευτέρα, πολύ κάτω από το υψηλό ρεκόρ κοντά στα 69.000 δολάρια που άγγιξε τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν, οδηγώντας σε έναν «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων» όπου τα assets διολισθαίνουν και στη συνέχεια αποτυγχάνουν να επανέλθουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι τρεις «πονοκέφαλοι» για το Bitcoin

Ο τελευταίος «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων» σημειώθηκε στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, όταν το Βitcoin έπεσε από τα περίπου 20.000 δολάρια κάτω από τα 4.000 περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τα ψηφιακά assets.

Εάν οι κεντρικές τράπεζες αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, τότε αυτό βλάπτει το επιχείρημα ότι οι επενδυτές πρέπει να στηρίξουν το Βitcoin ως προστασία από τις αυξήσεις των τιμών, σημειώνει ο Μάλκολμ.

H Fed, η οποία κράτησε χαμηλά τα επιτόκια πέρυσι, συνεισφέροντας στην «άνθηση» των κρυπονομισμάτων, αναμένεται να αυξήσει τουλάχιστον τρεις φορές τα επιτόκια φέτος για να «δαμάσει» τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι οι επενδυτές κρυπονομισμάτων συνειδητοποιούν ότι το Βitcoin δεν είναι «καλύτερα χρήματα», καθώς είναι πολύ ασταθές και η περιορισμένη προσφορά του το καθιστά άκαμπτο.

Ένα άλλο πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη πτώση των τιμών είναι τα «κενά» της τεχνολογίας κρυπτογράφησης.

Για παράδειγμα, η τεχνολογία blockchain είναι δύσκολο να αναβαθμιστεί λόγω του αποκεντρωμένου σχεδιασμού της, που απαιτεί από όλα τα μέλη του δικτύου να μπορούν να επιβλέπουν και να επαληθεύουν τις συναλλαγές, εξηγούν οι αναλυτές της UBS.

Το να υπάρξει ένα επίσημο ρυθμιστικό πλαίσιο, να γίνει δηλαδή το Bitcoin regulated, είναι το τρίτο μεγάλο πρόβλημα. Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία στα δίκτυα κρυπτονομισμάτων «αναπόφευκτα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για στενότερη εποπτεία για την προστασία των καταναλωτών και την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», σημειώνει η UBS.

«Τα πρότζεκτ σταθερών νομισμάτων υψηλής απόδοσης και (αποκεντρωμένης χρηματοδότησης) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν περισσότερα εμπόδια από τις Αρχές τους επόμενους μήνες», καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:08 - 18 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.