ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το…φιάσκο του UST επιταχύνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

09:57 - 18 Μαϊ 2022 | Νομίσματα
Το…φιάσκο του UST επιταχύνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα
Το φιάσκο με το stablecoin της Terra, TerraUSD (UST), την περασμένη εβδομάδα επιδείνωσε το χάος στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και επιταχύνει πλέον τα σχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς.

Μετά την κατάρρευση, με τα κρυπτονομίσματα να καταγράφουν τεράστιες απώλειες και να παλεύουν ακόμα να… συνέλθουν, οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές Αρχές άρχισαν να προτείνουν διαφορετικές νομοθεσίες για να ρυθμίσουν καλύτερα τα stablecoins και να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ανεβάζει στροφές… ασφαλείας το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Σαββατοκύριακο, το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε σχέδια για νομιμοποίηση των stablecoins ως μέσο πληρωμής στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ένας από τους εκπροσώπους του Υπουργείου είπε στην Telegraph ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιληφθεί των stablecoins που χρησιμοποιούνται ως μέθοδος πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες: «Η νομοθεσία για τη ρύθμιση των stablecoins, όπου χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμής, θα είναι μέρος του νομοσχεδίου για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις αγορές που ανακοινώθηκε στην ομιλία της Βασίλισσας…

Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τους παρόχους υπηρεσιών να δραστηριοποιούνται και να αναπτύσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα υψηλά ρυθμιστικά πρότυπα, ώστε αυτές οι νέες τεχνολογίες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα και με ασφάλεια».

Το Υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι η αποτυχία του UST αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι δεν είναι όλα τα stablecoins κατάλληλα ως αξιόπιστη μέθοδος πληρωμής, προσθέτοντας ότι είναι παρόμοια με τα πιο ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα.

Ενώ το Υπουργείο δεν σχεδιάζει να προσθέσει αλγοριθμικά stablecoins στην προτεινόμενη νομοθεσία, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να διερευνά τη σταθερότητα των «πιο σταθεροποιημένων» stablecoins και «να λάβει περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα εάν απαιτείται».

Τα βρετανικά CBDC και NFTs

Ήδη τον Οκτώβριο του 2021, η Αγγλία άρχισε να εργάζεται πάνω στο δικό της κρατικό ψηφιακό νόμισμα (CBDC) και πρόσφατα αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει τα δικά της NFTs.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση, η οποία τηρούσε πάντα μια μάλλον αρνητική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα, αποφάσισε τον περασμένο μήνα να δημιουργήσει ένα NFT που θα εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η ανακοίνωση έγινε στις αρχές Απριλίου 2022 από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Οικονομικών Τζον Γκλεν κατά τη διάρκεια του Innovate Finance Global Summit.

Αυτό το NFT θα χρησιμεύσει για να σηματοδοτήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μια «προσέγγιση με προοπτική» στα κρυπτονομίσματα.

Το 24% των Βρετανών είναι έτοιμο να επενδύσει σε crypto

Ίσως ο λόγος για όλο αυτό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα κρυπτονομίσματα να είναι το γεγονός ότι ο βρετανικός λαός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου 2022, μια έρευνα που διεξήχθη από την OnePoll με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων που ερωτήθηκαν σχετικά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αποκάλυψε ότι το 24% των Βρετανών είναι έτοιμο να επενδύσει σε tokens ή NFTs.

Και η Νότια Κορέα ξεκινά έλεγχο

Τα μέτρα της παίρνει και η Νότια Κορέα. Για την προστασία των εγχώριων επενδυτών σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, οι ρυθμιστικές Αρχές της χώρας έχουν ξεκινήσει έναν έκτακτο έλεγχο στην αγορά και σχεδιάζουν να θεσπίσουν σχετική νομοθεσία.

Υπό την ονομασία «Βασικός Νόμος για τα Ψηφιακά Περιουσιακά Στοιχεία», η προτεινόμενη νομοθεσία φέρεται να περιλαμβάνει κανόνες για την προστασία των καταναλωτών, με τους ιθύνοντες να θέλουν να κάνουν τους ενδιαφερόμενους να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους μιας τέτοιου είδους επένδυσης.

«Το πιο ανησυχητικό σε αυτό το περιστατικό είναι ότι η αποτυχία του Terra μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία ολόκληρης της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων… Ισχύουν εγχώριοι κανονισμοί», επεσήμανε εκπρόσωπος τοπικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, έπειτα από προσεκτική εξέταση των τάσεων και των νόμων για τη ρύθμιση του πλαισίου για τα εικονικά νομίσματα σε διάφορες μεγάλες χώρες, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας θα θεσπίσει τον Βασικό Νόμο για τα Ψηφιακά Περιουσιακά Στοιχεία το επόμενο έτος και στη συνέχεια θα τον εφαρμόσει το 2024.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.