ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αθανασόπουλος: "Ευθύνεται η κυβέρνηση για την απαξίωση της ΔΕΗ"

16:08 - 13 Νοε 2008 | Επιχειρήσεις
«Η απαξίωση της ΔΕΗ είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Με το να απαξιώνουμε την επιχείρηση μεταφέρουμε στο μέλλον τις συνέπειες γιατί δεν θέλουμε να πάρουμε σήμερα τις αποφάσεις με πολύ μικρότερο κόστος.» Αυτό ήταν το μήνυμα της ομιλίας που έδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, προσκεκλημένος σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

«Απλά στρουθοκαμηλίζουμε όταν παριστάνουμε ότι το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα είναι φθηνό, επειδή απλά τα τιμολόγια που ρυθμίζονται από την κυβέρνησης είναι χαμηλά», είπε ο κ. Αθανασόπουλος απευθυνόμενος στην ουσία προς την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας τον αδειάζουν τις τελευταίες μέρες για τις υψηλές αυξήσεις που έχει προτείνει για τα τιμολόγια στα επόμενα χρόνια.

Ουσιαστικά ο κ. Αθανασόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι διστάζει λόγω πολιτικού κόστους να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις που χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά η αγορά χωρίς παράλληλα να ζημιώνεται η ΔΕΗ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι « έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί το πρόβλημα» για να προσθέσει ότι η μη υλοποίηση του σχεδιασμού μονάδων τα τελευταία χρόνια μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής ενεργοποίησαν το πρόβλημα που είχαμε κρύψει τόσο καιρό κάτω από το χαλί.

Τέλος έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, στις οποίες,, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει διαφορά μεταξύ της χονδρικής και της λιανικής τιμής του ρεύματος, όμως οι κυβερνήσεις τους με κρατικές εγγυήσεις που παρείχαν στις εταιρίες ηλεκτρισμού, κατάφεραν να μειώσουν την ψαλίδα αυτή και συνεπώς και τις ζημιές για την εταιρία.

O Ενεργειακός

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.