ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χαριστική βολή στον εμποράκο...

14:05 - 20 Νοε 2008 | Επιχειρήσεις
Με...κεσάτια θα πνίξουν την αγορά οι μικρομεσαίοι καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θα βγάλουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους. Όπως προκύπτει από έρευνα της Kαπα-Research για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ) δύο στις τρεις επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την κρίση αλλά παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών θεωρεί ότι, η κρίση στην Ελλάδα είναι λιγότερο έντονη από ότι διεθνώς.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, τόνισε ότι, από αυτήν προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις «νοιώθουν» ήδη τα πρώτα συμπτώματα λόγω έλλειψης ρευστότητας, και μείωσης των πωλήσεων. Μάλιστα έστω και μικρή μείωση στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών αναφέρουν το 85% σχεδόν των επιχειρήσεων.

Με ανακούφιση, καθώς φαίνεται, δέχθηκε η αγορά το μέτρο της κυβέρνησης για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών με 28 δις ευρώ κρίνεται θετικά ως προς το σκέλος που αφορά την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλάμόνο 1 στους 3 επιχειρηματίες θεωρούν πως το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τη ζήτηση στην αγορά.

Παράλληλα, εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός ως προς τις προθέσεις των τραπεζών. Οι8 στους 10 επιχειρηματίες αποδίδουν στις τράπεζες προσπάθεια απλά να επωφεληθούν από το πρόγραμμα χωρίς διάθεση να στηρίξουν τη πραγματική οικονομία  

Ακόμη, προκύπτει ότι υπάρχει ισχυρή απαίτηση από την αγορά για αυστηρά μέτρα ένταξης των τραπεζών στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας. Τέλος υπάρχει αισιοδοξία ότι, το 2011 θα βγούμε από τη κρίση, αφού η πλειοψηφία των επιχειρηματιών προβλέπει ότι ηδιάρκεια της δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.