ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τραπεζικό κλοιό ελληνικές ναυτιλιακές

14:07 - 01 Δεκ 2008 | Επιχειρήσεις
Καμπανάκι για τρεις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες εξέδωσε η JP Morgan στην τελευταία της έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι η ραγδαία πτώση των τιμών των φορτηγών πλοίων, θα τις υποχρεώσει να αναθεωρήσουν τις δανειακές τους συμβάσεις όσον αφορά στις εγγυήσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί.
 
Πρόκειται για τις εταιρείες Navios, συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου, Eagle Bulk Shipping, συμφερόντων Σοφοκλή Ζούλλα και Genco, συμφερόντων Πήτερ Γιωργιόπουλου. Στην ίδια έκθεση, η JP Morgan υποβαθμίζει την Eagle Bulk, σε underweight και τη Navios σε Neutral , ενώ αναβαθμίζει την Diana Shipping, συμφερόντων Συμεών Παληού, σε overweight.
 
Ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις με όλους τους πλοιοκτήτες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, ενώ από την πλευρά τους οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να αυξήσουν τις εγγυήσεις τους, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά και μειώνοντας τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα, η Top Ships, σύμφερόντων Πιστιόλη, ανακοίνωσε ότι δεν πληροί τις εγγυήσεις ενός δανείου της και ενδεχομένως να αναγκαστεί να πουλήσει πλοία.
 
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στην εταιρεία Navios, κατέχει ποσοστό άνω το 5% η εταιρεία Golden Ocean του Νορβηγού μεγιστάνα, John Fredriksen. Ωστόσο, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχός της Golden Ocean, δεν προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Τάκης Λαϊνάς
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.