ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κραχ» στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου!

12:34 - 03 Δεκ 2008 | Επιχειρήσεις
Μείωση ρεκόρ στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αυτοκινήτων. Τον Νοέμβριο, ο κλάδος του ΙΧ στην Ελλάδα, γνώρισε έναν από τους πιο «εφιαλτικούς» μήνες των τελευταίων ετών καθώς είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται κατά... 33% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στην πράξη, αποδεικνύεται ότι οι προσφορές στις οποίες προχωρούν μαζικά οι αντιπρόσωποι, δεν είναι αρκετές για να αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η αβεβαιότητα υπερισχύει ενώ πλέον είναι βέβαιο ότι το 2008 θα κλείσει με σημαντική μείωση στις πωλήσεις των ΙΧ οι οποίες θα ξεπερνούν το 4%. Οι αντιπρόσωποι στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην επόμενη χρονιά. Η παρτίδα για τον Δεκέμβριο, ουσιαστικά θεωρείται χαμένη καθώς πέραν της χρηματοοικονομικής κρίσης, υπάρχουν δύο πρόσθετοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά:

-Ο υποψήφιος αγοραστής, δεν θέλει να αγοράσει μέσα στον Δεκέμβριο αυτοκίνητο καθώς θα υποχρεωθεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας τόσο για το 2008 όσο και για το 2009. Με δεδομένη την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%, η επιβάρυνση είναι σημαντική καθώς για ένα μεσαίο αυτοκίνητο μπορεί να υπερβεί τα 200 ευρώ.

-Για ψυχολογικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους ο υποψήφιος αγοραστής προτιμάει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο κυκλοφορίας Ιανουαρίου 2009 παρά ένα ΙΧ Δεκεμβρίου 2008. Στην αγγελία πώλησής του ως μεταχειρισμένο, το αυτοκίνητο θα φανεί κατά ένα έτος νεότερο.

Το 2009 το βάρος θα πέσει και πάλι στις προσφορές. Ηδη οι αντιπρόσωποι συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μην κλείσει η στρόφιγγα των δανείων αγοράς αυτοκινήτου. Αναμένεται να κυριαρχήσουν οι πολλές και άτοκες δόσεις αλλά και οι εκπτώσεις σε ποσοστό άνω του 3-4%.

Θάνος Τσίρος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.