ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιείται η εταιρεία του Μadoff μετά το σκάνδαλο (upd)

10:31 - 16 Δεκ 2008 | Επιχειρήσεις
Τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Bernard L. Madoff Investment Securities LLC στο πλαίσιο της προστασίας των επενδυτών ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η αμερικανική υπηρεσία Securities Investor Protection Corporation (SIPC).

Η SIPC είχε καταθέσει σχετική αίτηση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, δεδομένου ότι οι πελάτες της Bernard L. Madoff Investment Securities χρήζουν προστασίας. Το δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» και διόρισε τον Irving Picard ως διαχειριστή για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχεία των εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Bernard Madoff, πρώην πρόεδρος του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι εξαπάτησε επενδυτές, πληρώνοντας τις -πολύ υψηλές- αποδόσεις που τους είχε υποσχεθεί χρησιμοποιώντας κεφάλαια που λάμβανε από άλλους επενδυτές. Θύματα της «πυραμίδας» που λειτουργούσε υπό τον Madoff έχουν πέσει αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης της εταιρείας Bernard L.Madoff Investment Securities LLC είναι τα funds of funds, εταιρείες που επενδύουν τα κεφάλαια των πελατών στα hedge funds. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες τοποθέτησαν τα κεφάλαια των πελατών σε χαρτοφυλάκια του Madoff, χωρίς βεβαίως να το γνωρίζουν.

Tα "θύματα"

Η ολλανδική Fortis ανακοίνωσε σήμερα, πως χάνει 1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως δεν είχε άμεση έκθεση στη Madoff Investment Securities, ορισμένοι κλάδοι της διατρέχουν κίνδυνο έκθεσής τους σε ορισμένα κεφάλαια αμοιβαίου δανεισμού. «Σε περίπτωση που η αξία των μετοχών, εξαιτίας της απάτης, μηδενισθεί κι οι αντίστοιχοι πελάτες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι απώλειες της Fortis Bank Nederland μπορεί να κυμανθούν από 850 εκατ. έως ένα δισ. ευρώ», σύμφωνα με την εταιρεία.

Παράλληλα, η ιαπωνική τράπεζα Aozora Bank ανακοίνωσε απώλειες 12,4 δισεκατομμυρίων γεν (101 εκατομμυρίων ευρώ) εξαιτίας της απάτης του Μπέρναρντ Madoff. «Η έκθεσή μας από την υπόθεση αυτή υπολογίζεται σε 12,4 δισεκατομμύρια γεν. Οι επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική μας κατάσταση θα είναι περιορισμένες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός όμιλος Nomura Holdings ενδέχεται να εμφανίσει ζημίες ύψους 27,5 δισ. γεν (302 εκατ. δολαρίων) λόγω της απάτης πυραμιδικής δομής ύψους 50 δισ. δολαρίων για την οποία είναι υπεύθυνη η γνωστή χρηματιστηριακή στην Wall Street, Bernand Madoff.

Η έκθεση του επενδυτικού της ταμείου της Banco Santander, Optimal, στην Madoff Securities ανέρχεται στα 2,33 δισ. ευρώ. H BNP Paribas επισημαίνει, από την πλευρά της, ότι ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με ζημιές ύψους 350 εκατ. ευρώ. Η ελβετική Reichmuth ανακοίνωσε πως βρίσκεται αντιμέτωπη με ζημιές ύψους 385 εκατ. ελβετικών φράγκων (325 εκατ. δολάρια). Η έκθεση της Royal Bank of Scotland ανέρχεται σε 400 εκατ. στερλίνες, της HSBC αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια και της Societe Generale τα 10 εκατ. ευρώ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.