ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στον Υπ. Aνάπτυξης

11:38 - 23 Ιαν 2009 | Επιχειρήσεις
H Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ζητήσει σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης Χατζηδάκη με θέμα τα επιδοτούμενα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Σημειώνεται ότι η Ενωση έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό οικονομίας και οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησαν επιπλέον παροχές και εγγυήσεις από την πλευρά του δημοσίου.

Σύμφωνα με παράγοντα από την ΓΣΕΒΕΕ τα σημεία τριβής μεταξύ τραπεζών και ΤΕΜΠΜΕ είναι δύο. Το πρώτο αφορά το ύψος των επισφαλειών, όπου η Ενωση ελληνικών Τραπεζών έχει ζητήσει να μην ισχύσει το 7% συν 5%. Υπενθυμίζεται ότι το TEMΠΜΕ βάσει του συμφωνητικού έχει προσδιορίσει ότι εάν το ύψος των επισφαλειών φθάσει στο 7% τότε μπορεί να σταματήσει τη συνεργασία και έαν αυξηθεί περαιτέρω στο 12% τότε έχει το δικαίωμα να πάρει πίσω τις εγγυήσεις που έχει δόσει ακόμη και για δάνεια που έχουν εκταμιευτεί. Ο συγκεκριμένος όρος, όπως αναφέρουν πηγές, έχει ζητηθεί από την ενωση Ελληνικών Τραπεζών να τροποποιηθεί.

Επίσης, στην συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιήσουν με τον Υπουργό Ανάπτυξης η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σκοπεύει να ξαναθέσει επί τάπητος το περιθώριο κέρδους που έχουν το οποίο θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει καθώς αγοράζουν χρήμα ακριβότερα. Σημειώνεται ότι το spread για τις τράπεζες στην παρούσα φάση είναι 2,1%.

Ολα δείχνουν ότι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είναι σκληρή, αφού και ο Υπουργός ανάπτυξης σκοπεύει να θέσει τους δικούς του όρου με βασικότερο να μην ζητούν επιπλέον εγγυήσεις από τους ενδιαφερόμενους, όπως υποθήκευση της προσωπικής τους περιουσίας, καθώς οι καταγγελίες που φθάνουν και από τις καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και αυτές που γίνονται στην γραμμή εξυπηρέτησης ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.